Ауторско вођење кроз изложбу ”Благовештенски сабор Влаха Буковца”

Ауторско вођење кроз изложбу ”Благовештенски сабор Влаха Буковца”, одржаће се у среду, 22. маја, од 19 часова, у Музеју Војводине.

културе.рс • 20. мај 2024.

културе.рс

Интерпретацију различитих аспеката ове изложбе са публиком ће поделити Александра Стефанов, виша кустоскиња историчарка уметности.

Поменута изложба посвећена је слици ”Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861.” Влаха Буковца из 1901. године. 

Ово изузетно визуелно сведочанство о једном од кључних историјских догађаја везаних за Србе у Аустроугарској монархији својом историјском аутентичношћу представља културно благо од непроцењивог значаја за Србију.

Повод за изложбу је повратак овог дела након три деценије од када је украдено из Дворца породице Дунђерски у Челареву, депаданса Музеја Војводине.

#ауторско вођење #благовештенски сабор #влахо буковац #музеј војводине #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!