Ауторско вођење кроз изложбу „Инспирисани Француском” у ГМС

Ауторско вођење кроз изложбу "Инспирисани Француском" одржаће се у петак, 29. марта, од 19 часова, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 26. март 2024.

фото: ГМС

Кроз изложбу ће водити ауторка, кустоскиња Ивана Растовић.

Управо због чињенице да је Париз у 20. веку постао светски метнички центар и српска ликовна уметност је везана за Париску ликовну школу.

Захваљујући томе, многи српски сликари су имали прилику да се образују и бораве у главном граду Француске и неоспорно је да је утицао на њих и њихова уметничка стваралаштва.

О инспирацијама, утицајима, узорима и пријатељству са Француском говоре управо дела на овој изложби.

Шта је Париз значио српским уметницима, на који начин је утицао на њих и како су настајала многа дела српске уметности на почетку 20. века?

Ово су само нека од питања на која ће се ауторка изложбе осврнути.

#ауторско вођење #Галерија Матице српске #изложба #Инспирисани Француском #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!