”Балканофилмофилија” у Новом Саду

Након Париза, Берлина и Вашингтона, ревија филмова са 13. Фестивала филмова Југоистоичне Европе стиже у Нови Сад под називом “Балканофилмофилија Париз – Берлин – Вашингтон – Нови Сад”.

културе.рс • 23. новембар 2023.

Photo by Felix Mooneeram on Unsplash

Од 29. новембра до 1. децембра у биоскопу Арена Синеплекс биће приказано седам наслова из региона. 

South East European Film Festival је интернационални фестивал који окупља ауторе из земаља са подручја југоисточне Европе и одржава се у Паризу, Берлину и Вашингтону, а ове године први пут и у Новом Саду.

Фестивал ће бити отворен пројекцијом  филма “Светлост и сенке – и уметнике убијају зар не?”, у среду, 29. новембра – прича о једном од највећих сликара 20. века, Сави Шумановићу (1896-1942), сликару светлости који је славио живот а доживео сурову смрт 1942. године.

 У 19.45 је заказана пројекција филма “Вера”, који је инспирисан истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки из времена Другог светског рата, коју су неки називали “српска Мата Хари”. 

Другог фестивалског дана, у четвртак, 30. новембра, у 19 часова биће одржана премијера документарног филма “Боро Драшковић – Од Академије уметности Новог Сада до светске духовне вечности”.

Филм ”Траг дивљачи” на реперотару је у 19.45 – перспективни новинар у комунистичкој Југославији 1979. године истражује политичко свирепо убиство у руралном месту, само да би се нашао уплетен у породичну драму препуну мрачних тајни и дуге историје насиља и злоупотребе.

Последњег фестивалског дана, у петак, 1. децембра у 19 часова, одржаће се пројекција документарног филма “Боје и ритмови немира”, који говори о авангардној групи Collegium Artisticum, која је деловала од 1939. до 1941. године у Сарајеву. 

У 20 часова је пројекција филма “Све је ишло сигурним током” – главни ликови филма су у годинама када чују последњи позив за одлазак из мале средине, и имају другачије изгледе у вези са напуштањем породичног комфора (или тјескобе), ради живота у другим градовима и већим земљама. 

Филм ”Мали човјек у великом капуту” – прича о дечаку препуштеном самом себи да се избори са животом, обучен у велики тешки капут проблема, обавеза, буке и гужве града, биће приказан у 20.15 часова

Након пројекција биће уручене награде фестивала о којима је одлучивао амерички и европски жири младих из Париза и Берлина:

Предрагу Микију Манојловићу за најбољу мушку улогу у филму ”Траг дивљачи”, Јовани Стојиљковић за најбољу женску улогу у филму ”Вера”, Саиди Мустајбеговић за најбољи документарни филм ”Боје и ритмови немира, Недељко Ковачић за најбољу режију (”Вера”), Ђорђу Милосављевићу, Ненаду Павловићу, Димитрију Војнову, Живојину Павловићу за најбољи сценарио за филм ”Траг дивљачи”. 

Улазнице по цени од 300 динара за један фестивалски дан могуће је купити на благајнама биоскопа Арена.

Фестивал организују Арена Синеплекс и Културни центар Војводине ”Милош Црњански”.

#Балканофилмофилија #Нови Сад #фестивал #филм

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!