Бесплатан улаз у Галерију Матице српске до средине јуна

Улаз у Галерију Матице српске биће бесплатан до петка, 14. јуна, када је планирано отварање нове изложбе.

културе.рс • 4. јун 2024.

фото: ГМС

У суботу, 1. јуна, отворена је изложба дечијих радова која је настала као резултат едукативног програма ”Био једном један сликар… Урош Предић”, изложбе ”Инспирисани Француском”, као и радионице о стваралаштву Богомила Карлавариса. 

На изложби су представљени радови деце из предшколских установа „Радосно детињство“, „Маштоленд“, „Пуж“ и „Змај“, као и основних школа „Светозар Марковић“ и „Прва војвођанска бригада“, а биће отворена до 30. јуна.

Поред изложбе дечијих радова, посетиоци могу да посете свечане салоне у Галерији Матице српске који носе имена по Теодору Павловићу (1837–1854), секретару Матице српске и мр Лепосави Шелмић (1988–2002), бившој управници ГМС. 

У свечаним  салонима су обједињени историјат Галерије путем излагања портрета бивших управника, грађанско портретно сликарство 19. века и копије према старим мајсторима европског сликарства, а употпуњени су стилским намештајем.

#галерија матице српске #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!