„Бошко Петровић између фигурације и апстракције” – отворена изложба у Галерији Бел арт

Изложба „Бошко Петровић - између фигурације и апстракције”, на којој су представљене слике и колажи из приватних новосадских колекција, отворена је у Галерији Бел арт.

културе.рс • 8. март 2024.

фото: Бел арт

У протекле две године, новосадска и зрењанинска публика имала је прилике да се упозна са богатим стваралаштвом Бошка Петровића, једног од најмаркантнијих фигура војвођанске и југословенске историје уметности средине и друге половине 20. века, с обзиром да су у светлу 100 година од рођења и 40 година од смрти уметника, Музеј савремене уметности, Музеј града Новог Сада, Савремена галерија Зрењанин и Музеј Војводине, приредили изложбе радова из њихових колекција.

„Веома је богата заоставштина која се чува у новосадским колекцијама. На изложби је представљен мали део његовог опуса”, каже директорка Галерије Бел арт Весна Латиновић, која је истакла да је са овом изложбом отворен овогодишњи циклус изложби које ће се одржавати у светлу четврт века постојања Галерије.

фото: Бел арт

„Четири установе су током 2022. и 2023. приказале више од 200 радова Бошка Петровића, на којима се уочава изузетна комплексност и слојевитост његовог стваралаштва. Да би се приказао његов рад, важно је да се узме у обзир да у Србији постоји јако пуно релевантних приватних колекција, те да је њихова активност изузетно значајна у погледу очувања стваралаштва Бошка Петровића, али и целокупне српске уметности”, истакла је кустоскиња Савремене галерије Зрењанин Славица Жарковић.

У његовом стваралаштву, према њеним речима, експрезионизам је одувек био присутан, нарочито средином 20. века, када је био у потрази за властитим сликарским изразом, будући да није могао да избегне утицај Милана Коњовића са којим је заједно радио и стварао у војвођанским уметничким колонијама у Сенти, Бачкој Тополи, Бечеју и Ечки.

фото: Бел арт

Управо је у то време започео циклусе ”Манастири”, ”Калварије” и ”Катедрале”, којима ће се, у тематском смислу, враћати током наредних деценија стваралаштва.

Неки од њих носе песимистичку визију и баве се трагичним страдањем у рату, што кулминира у циклусима ”Јаме” и ”Кревети на спрат”.

„Повратак војвођанском пределу и позитивнијим погледом на живот стварао је у циклусима под називом ”Њиве” и Хлебови” што потврђује његову повезаност са Војводином, простором где је провео већи део свог живота”, додаје Жарковић и наглашава:

„Његово сликарство је простор на којем се одиграва борба супротности, хоризонтала и вертикала, садржаја и форме, фигурације и апстракције, па чак и универзална борба добра и зла. Борба које се константно одиграва на глобалном плану, тако и у сваком појединцу”.

фото: Бел арт

Напомиње да је за његово стваралаштво специфично и то што је неумнорно истраживао различите медије, те да се изражавао кроз уље на платну, колаж, акварел, цртеж, мозаик и таписерије.

„Истражујући ове медије и пролазећи кроз различите фазе, стварао је свој ликовни рукопис, често наилазећи на препреке које је прихватао као неминовни отпор друштва уметнику. Својство уметника као ствараоца и ангажованог бића јесте да вечито руши те баријере и константно гура човечанство да иде напред и да се усавршава”, закључује Жарковић.

Ова изложба има две поставке, а у току је прва која ће трајати до 20. марта, када ће се одржати ауторско вођење.

Након тога следи прoмена поставке, а почетком априла пратећи програм доноси и разговор о његовом стваралаштву.

#Бошко Петровић #галерија Бел арт #изложба #колажи #Нови Сад #приватне колекције #слике

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!