„Вече са Каталин Ладик – хероина авангарде“ вечерас у КЦНС

"Вече са Каталин Ладик - хероина авангарде" одржаће се у вечерас у Културном центру Новог Сада од 18 до 20 часова.

културе.рс • 26. јун 2023.

фото: DOF Production

Публика ће имати прилику да погледа документарни филм „КАТАЛИН“, а потом ће бити организован панел на коме ће учествовати Каталин Ладик, Тибор Вајда, Ђорђе Каћански и  Добрила Радак.

Каталин Ладик је књижевница и концептуална уметница која је била, и остала, симбол авангарде. 

Њена уметност временом је постала све цењенија, а она је награђивана широм света. 

Ипак, почела ја да ствара у Новом Саду, када са истомишљеницима из различитих сфера уметности, постаје део чувене новосадске авангардне сцене.

Филм „Каталин“ је реализован у комбинацији перформанса, фоно поезије, инсерата из филмова, као и сведочења саме уметнице о битним моментима како за њу, тако и за нашу уметничку сцену у продукцији ДОФ Продуцтион. 

Сниман је у Новом Саду на неколико локација током августа и септембра 2022. године.

Чланови продукције филма о Каталин Ладик променили су неколико локација снимања превосходно важних за живот и рад главне протагонскиње. 

Документарни филм о авангардној уметници говори не само о њеном уметничком раду, него и о периоду њеног раног детињства, одрастања, односа са родитељима. 

Филм о овој међународно признатој уметници, како на простору бивших република СФРЈ, тако и у Европи, представља непроцењиву архивску грађу погодну за све циљне групе који се у свом стваралаштву баве и истраживањем авангардне сцене. 

Улаз је бесплатан.

#Каталин Ладик #Културни центар Новог Сада #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!