Вељку Гогановићу награда Спомен-збирке Павла Бељанског

Награду Спомен-збирке Павла Бељанског, за најбољи мастер рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду за школску 2022/23. годину, добио је рад Вељка Гогановића, под називом ”Циклус Богородичиног акатиста у српском сликарству у доба обновљене патријаршије (1557–1690), одбрањен код доц. др Драгане Павловић.

културе.рс • 6. октобар 2023.

фото: СЗПБ

Оцењивачка комисија је образложила да је мастер рад настао у препознатљивој традицији истраживања српске средњовековне и позносредњовековне уметности. 

Полазећи од општег културно-историјског контекста, преко упоредне анализе књижевног предлошка и његовог ликовног тумачења, аутор анализира представе Богородичиног акатиста на територији Пећке патријаршије у веома динамичном и драматичном периоду од средине шеснаестог до краја седамнаестог века. 

“У овом раду потоњи истраживачи наћи ће поуздано полазиште за даље студије ове или сличних тема. Идентификација теме, истраживачки поступак и презентација остварених резултата у раду представљају Вељка Гогановића као потпуно формираног, квалитетног истраживача”, наводи се у саопштењу. 

Чланови комисије су: др Симона Чупић, професор на Филозофском факултету у Београду – председник Комисије, др Милан Попадић, професор на Филозофском факултету у Београду, др Ангелина Милосављевић, професор на Факултету за медије и комуникацију у Београду, др Александра Кучековић, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду и мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

Награда ће бити додељена 56. пут у Спомен-збирци Павла Бељанског 20. октобра, са почетком у 13 часова. 

У оквиру програма свечаности, биће додељене и захвалнице сарадницима Спомен-збирке Павла Бељанског за 2023. годину.

#награда #Нови Сад #Спомен збирка Павла Бељанког

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!