Вировитичка „Алабама“ у Српском народном позоришту

Представа „Алабама“ Казалишта Вировитица заказана је за среду, 24. април у Српском народном позоришту, а карте могу да се купе на билетарници СНП-а, путем мобилне апликације или онлајн.

културе.рс • 20. април 2024.

фото: СНП

Према тексту драмског писца Давора Шпишића, представу која се бави насиљем међу младима режирао је Дарио Харјачек, који ову представу назива и панк-мелодрамом. 

Према његовим речима „Алабама“ говори о последицама акумулирања гнева услед осећаја неправде и неједнакости, који млади људи све теже подносе, те узимају правду у своје руке.

Представа „Алабама“ је осим у Хрватској, извођена и широм региона и побрала је бројне позитивне критике и реакције публике, а на сцени је цео глумачки ансамбл Казалишта Вировитица. 

У њој се жанровски преплићу црна комедија са елементима социолошко-психолошке студије класног насиља.

Драматуршкиња Дора Голуб истиче да је „Алабама“ у својој основи драма о насиљу једне велике државе над малим државама.

„Трагедија Шпишићевог хрватско-америчког Раскољникова и његове несретне обитељи зорно показује бол вишеструког духовног застрањивања и физичког губитка сина разметног, но она уједно и п(р)оказује немогућност конретног политичког дјеловања Горана као немоћног субјекта, пуког котачића у строју“, речи су којима Голуб описује ову драму у програмској књижици.

„Алабама“, та прича о животу „малог“ човека који бежи од рата и у далекој земљи покушава да пронађе мир и не слутећи каква га судбина чека, прича о стању младог човека, о насиљу, али и љубави и нераскидивој вези између мајке и сина, пред новосадском публиком биће изведена у среду, 24. априла, на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту, с почетком у 19.30.

#алабама #казалиште вировитица #нови сад #представа #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!