”Војвођански композитори”: Ускоро промоција нове дигиталне платформе

Промоција дигиталне платформе ”Војвођански композитори” одржаће се у среду, 10. априла од 18 часова, у Културном центру Војводине ”Милош Црњански”.

културе.рс • 6. април 2024.

културе.рс

О пројекту „Војвођански композитори” говориће аутор пројекта Адриан Крањчевић, МА музиколог и Душан Михалек, музиколог.

У оквиру ове дигиталне платформе налазе се прилози више од тридесет преминулих композитора, њихове биографије и звучни записи композиција, а од ове године се допуњује и база савремених композитора.

„Познато је да, ако се композиторска дела не налазе на репертоару водећих оркестара, камерних ансамбала или реситала појединих значајних интерпретатора, или се пак њихова дела не емитују на радију или телевизији, они, нажалост, временом све више и више падају у заборав, а њихова дела, животи и каријере су изузетно интересантни за широку слушалачку публику. Са друге стране, ако се на квалитетан и професионалан начин прикаже

њихово стваралаштво, може доћи, и углавном је тако, до ревитализације нечијег опуса. Оно што је најзначајније, добијамо уређену дигиталну архиву прилога о војвођанским композиторима”, истиче Адриан Крањчевић.

Музиколог Душан Михалек истакао је ће на овај начин савременим и будућим генерацијама бити лако доступна платформа са које ће моћи да се упуте у нова истраживања.

Михалек се присетио и почетака музиколошких истраживања уз Војводини:

„Када сам се 1972. године вратио у Нови Сад са београдских студија, дочекало ме је питање, отприлике „Да ли се то једе?” Музикологија је била нова реч на овим просторима. Када се само сетим оне силне прашине и старих докумената, књига по архивама и библиотекама Новог Сада, Панчева, Сремских Карловаца, Кикинде, Сомбора, Сремске Митровице и др. Наша професорка Стана Ђурић-Клајн и сви ми студенти имали смо црвене носеве од алергије на сву ту прашину. Није било ни маски ни гумених рукавица да се заштитимо, а ја и дан данас узимам лекове против те алергије. Тада нису постојали ни апарати за фотокопирање и морали смо да преписујемо руком и текстове и ноте јер је било прилично компликовано радити са примитивним фотоапаратима”, наглашава.

#војводина #истраживање #композитори #музикологија #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!