„Дан као наручен” у Змајевим дечјим играма

Kњигa поезије за децу „Дан као наручен песника” Душка Домановића, биће представљена у уторак, 12. марта, у Змајевим дечјим играма у Новом Саду, од 19 часова.

културе.рс • 8. март 2024.

фото: Змајеве дечије игре

Према речима књижевника Дејана Алексића, свака Домановићева књига намењена деци је права „вежбаоница за смех, онај најбољи, који долази од чуђења“.

„Ова књига је и саздана управо на чуђењу. Понекад  се то чудо јави у игри речима, други пут у сусрету са свакодневним сценама, а неретко се у чудо претворимо и ми сами, ухваћени у мрежу песникове вештине да нас заплени неочекивано маштовитим призорима. Лако нам се учини да је он, заправо, наш водич кроз просторе стварности која само изгледа обично. Паметним варкама песник нам открива да је сва та обичност света, у ствари, највећа варка и да, ако се само мало задубимо у њега, можемо запазити колико је узбудљив и несвакидашњи – каже Алексић.

Душко Домановић (Адрани, Краљево, 1979), поред неколико књига за одрасле, а пре збирке Дан као наручен, објавио је књиге поезије за децу Песме за нај-велике и Наврх дима из димњака, као и драму Аждозмајска љубав.

Књиге за децу награђене су му признањима „Моравски цветић“ (Трстеник, 2021), „Станко Ракита“ (Бањалука, 2022), „Сребрно Гашино перо“ (Лазаревац, 2023), „Доситејево перо“ (Београд, 2023), и „Момчило Тешић“ (Пожега 2023), а добитник је и награде Првог програма Радио Београда за најбољу кратку причу намењену најмлађима (2023), као и награде „Сигридруг“ Змајевих дечјих игара за најбољи текст монодраме за децу (Нови Сад, 2023).

Стихове из збирке „Дан као наручен” и својих претходних књига за децу, говориће аутор.

#Дан као наручен #Душко Домановић #Змајеве дечије игре #поезија за децу #промоција књиге

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!