Дан Милана Коњовића у САНУ

Поводом 125. годишњице сликаревог рођења.

културе.рс • 25. новембар 2023.

фото: Галерија Милан Коњовић Сомбор

Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Новом Саду и Галерија Матице српске организују свечану академију ”Дан Милана Коњовића” поводом 125. годишњице сликаревог рођења у среду, 29. новембра у 18 часова.

Свечана академија ће се одржати у Огранку САНУ у Новом Саду, у згради Платонеума у улици Николе Пашића 6. 

Поздравну реч упутиће академик Стеван Пилиповић, беседу о Коњовићу одржаће академик Миро Вуксановић, Коњовићеву академску беседу Сликарство геста и акције казује драмски уметник Димитрије Аранђеловић.

Публика ће имати прилику да погледа документарни филм Мирослава Антића ”Тројица из старог Сомбора: Милан Коњовић, Вељко Петровић, Петар Коњовић” док ће изложбу Коњовић из колекције Галерије Матице српске отворити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

Матица српска и њена Галерија, увек је неговала специфичан однос са Миланом Коњовићем, који је активно учествовао у многим фазама рада Музеја а касније Галерије Матице српске и тако допринео унапређењу рада ове најстарије музејске установе у Новом Саду. 

Значајан број изложби Милана Коњовића, приређених у Галерији и изван ње, упућује да га није лако представити у минијатурном формату изложбе каква ће бити приређена у Огранку САНУ у Новом Саду, нарочито у светлу његовог богатог сликарског опуса са само 9 изложених слика.

Током свог живота, који је испуњен стваралаштвом трајао скоро један век, Коњовић је створио опус од око 6000 радова. 

Одабрана су дела која указују на његов јединствен уметнички израз кроз слике разноврсне тематике: пејзаже, један портрет, мртве природе и актове.

Сликар ужарене војвођанске равнице, Милан Коњовић, био је експресиониста и пленериста без остатка, музеалац, завичајни галериста и академик, који својим укупним делом означава једну од најмаркантнијих појава српске уметности XX века.

#Галерија Матице српске #годишњица #изложба #Милан Коњовић #Нови Сад #свечана академија #Српска академија наука и уметности

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!