Добро дошли у шеширџиницу Оскара Хутера – отворена изложба Паје Јовановића и Густава Климта

У Галерији Матице српске, пред бројном публиком, свечано је отворена дуго ишчекивана изложба ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”.

културе.рс • 14. октобар 2023.

културе.рс

На овој изложби представљена су три женска портрета из три музеја – Галерије Матице српске, Уметничко-историјског музеја у Бечу и Галерије Белведере. 

Ова три пажљиво одабрана дела, од којих су два први пут бити изложена у Србији, указују на сличности и разлике међу великим уметницима, говоре о друштвеном контексту у којем су настајали и истовремено повезују музеје из чијих су колекција. 

У простору Галерије Матице српске ће се први пут спојити стваралаштво Паје Јовановића и Густава Климта, покренуће се дијалози о њиховом уметничком развојном путу, али и о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању 150 година дипломатских односа између Србије и Аустрије.

Стваралаштво ова два сликара је сведочанство њиховог времена, и пружа одговор на питања о томе како данас видимо епоху која је обележила крај 19. и почетак 20. века и које су сличности наизглед два различита уметника – једног из Беча, другог из Вршца и како су они спојили три музеја у једном изложбеном простору.

ГМС

Осим тога, спој ова два уметника, јасно нам поручује да је централноевропски простор, јединствени културни простор.

„Пред нама је једна необична изложба малог формата која кроз дела Паје Јовановића и Густава Климта указује на снажне везе српске и аустријске културе. Одабране слике илуструју јединство централноевропског културног простора и указују на важност заједничког рада музејских установа и стручњака“, истакла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски, нагласивши да је ова изложба ”остварење професионалног сна.”

”А то је да заједнички, са реномираним музејима приређујемо изложбе и нашу националну уметност представимо у ширим европским оквирима”, додала је.

По мишљењу др Сабине Хаг које је пренео кустос Даниел Ухтман, Галерија је Климта ”паметно ставила у релацију са Пајом Јовановићем”:

ГМС

„Није искључено да су се он и Густав Климт упознали. То је узбудљива помисао која ће сигурно обогатити обилазак изложбе коју отварамо“.

„Сигурна сам да ће ова веома занимљива изложба остварена у сарадњи између три реномиране музејске куће публици пружити нови поглед на два бриљантна сликара и отворити нове странице сарадње између наше две државе и установа културе“, истакла је министарка културе Маја Гојковић која је свечано отворила ову изложбу.

Изложбу ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” прати истоимени тројезични каталог у чијем садржају су уводни текстови Маје Гојковић и др Тијане Палковљевић Бугарски, расправни текст др Снежане Мишић, музејске саветнице и „повремено истините приче“ у тексту У салону шешира Оскара Хутера мср Николе Ивановића, кустоса.

културе.рс

Које су слике у питању?

Прелаз из 19. у 20. век, време сецесије, може се окарактерисати као можда и најзначајнија епоха у историји уметничког стваралаштва Беча – то је било време у којем су се животи бројних чувених уметника преплитали у престоници Аустрије.

Беч је град који везује имена Паје Јовановића и Густава Климта – обојица међу најважнијим сликарским именима две нације.

Обојица су извела велики број јавних и приватних поруџбина али пре свега насликали су на стотине портрета угледних дама, због чега су упамћени у европској историји уметности као врхунски сликари женских портрета.

Слике су постављене иза фасаде шеширџинице Оскара Хутера – у питању је маштовита прича која повезује ове три жене са портрета, која даје могућност да се из другачијег угла сагледа стваралаштво ова два уметника.

Оскар Хутер је личност која никада није постојала – он је шеширџија који је добро познавао све три портретисане жене на слици – он је тај који кроз три приче говори о моди тог времена, о положају жене, каква се кафа пила, у каквим се ресторанима ручавало, какав је однос између Паје Јовановића и Густава Климта.

Слика Густава Климта ”Дама са лила шалом”, једино његово дело у колекцији Уметничко-историјског музеја у Бечу, поред непомичне зидне декорације изведене на степеништу у холу зграде.

ГМС

”Бечлијка” – портрет који је насликао Паја Јовановић, једино је дело нашег чувеног сликара које се налази у колекцији галерије Белведере.

Оно је откупљено 1905. године са Јесење изложбе Друштва бечких уметника у Кунстлерхаусу и никада није излагано у нашој земљи..

Још једно дело Паје Јовановића, ”Уметникова супруга Муни”, долази из колекције домаћина, Галерије Матице српске, једно је од многобројних дела које чува Галерија.

Оно се, како наводе, ”издваја као јединствено и посебно по својој изведби, али и по наклоности уметника да са великим пијететом слика своју супругу.”

Изложба ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја”, биће отворена до 14. јануара 2024.

#Галерија Матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!