Допринос архитеката из Србије изградњи афричких земаља –  панел дискусија и изложба

У Музеју афричке уметности у Београду биће одржана панел дискусија о архитектонском и урбанистичком наслеђу архитеката из Србије насталог на афричком континенту у протеклих шест деценија.

културе.рс • 10. децембар 2023.

извор: заоставштина Зоре Митровић Пајкић

У понедељак, 11. децембра, у 18 часова, панелисти који се кроз истраживачки, научни, уметнички и кустоски рад баве архитектуром на територији Африке, те ће представити низ пројеката којима су архитекти из Србије допринели грађењу идентитета држава Африке после добијања независности шездесетих година прошлог века.

На панелу ће бити представљене различите истраживачке теме, истраживачки процеси и резултати – од архитектуре зграде МАУ која баштини сарадњу са земљама Африке, преко архитектуре разних типологија у Африци аутора и фирми из Србије, до савремених интерпретација, изложби и тумачења тих искустава.

Поред тога што је архитектонско наслеђе дискутовано на панелу значајно за друштва и средине за које су настала, оно обухвата и запажена остварења у опусима архитеката из Србије. 

извор: заоставштина Зорана Жупањевца

Панелисти су Ана Кнежевић, др Небојша Антешевић, Јелица Јовановић, Илија Губић и Тихомир Дичић, док ће панел дискусију модерирати Тамара Конеска.

На панелу ће бити приказани пројекти архитекте Зоре Митровић Пајкић (1927-2021) за градове у Алжиру и Либији седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, архитекте која је изградила битне објекте у Новом Саду попут зграда Факултета техничких наука. 

Tакође, биће приказани и пројекти у Зимбабвеу Зорана Жупањевца (1944-1995) и Ивана Пантића, које Новосађани знају као пројектанте зграде „Нафта-гас“, грађене деведесетих година прошлог века у време када су обојица живела и радила у Африци.

Да подсетимо, изложба „Наслеђе архитектонског извоза Србије у земље Африке од 1960. године до данас” аутора Илије Губића и Небојше Антешевића, биће отворена у среду 20. децембра у 18 часова на Архитектонском факултету у Београду.

#Африка #изложба #Југославија #Музеј афричке уметности #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!