Ево ко су кандидати за Октобарску награду и Новембарску повељу

За кандидате за доделу Октобарске награде Комисији је пристигло 14 предлога, од којих је један предлог предат неблаговремено.

културе.рс • 9. октобар 2023.

културе.рс

Међу предложеним кандидатима су секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић, потом Дом ученика средњих школа „Бранково коло“, уметник стрипа Бранислав Керац, бивша директорка Гимназије „Исидора Секулић“ мр Ружица Вукобратовић, Новосадски сајам, дипломирани инжењер архитектуре Васо Крчмар, Каћке новине, тренер Камаси Ференц, менаџер у култури и организаторка културних манифестација Светлана Хорват, Удружење женска иницијатива „Розе застава“, Медијана доо, доктор дидактичко-методичких наука и доктор педагошких наука др Драгана Малешевић и професорка на Технолошком факултету у Новом Саду др Јелена Владић. 

Иницијатива да Фондација „Тате Новосађани“ добије Октобарску награду предата је неблаговремено, односно након предвиђеног рока, 15 септембра.

За кандидате за доделу Новембарске повеље Комисији је пристигло шест предлога, а међу предложеним кандидатима су писац, музичар и уметник Слободан Тишма, Каћке новине, Фондација „Тате Новосађани“, Основна школа „Вук Караџић“, протојереј ставрофор Бранко Ћурчин и књижевник мр Ненад Шапоња.

Октобарска награда Новог Сада, додељује се грађанину или групи грађана, поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада, као друштвено признање за изузетне резултате у раду, дела и највиша достигнућа и остварења, постигнута у току једне или више година, у области привреде, друштвених и других делатности. 

Новембарска повeља додељује се грађанину и групи грађана, као признање за резултате и достигнућа у области привреде, друштвених и других делатности, поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Oдлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. 

#Новембарска повеља #Нови Сад #Октобарска награда

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!