Завршене Новосадске позоришне игре: ”Мала Фрида” најбоља представа у целини

Награда за најбољу представу у целини овогодишњег издања Новосадских позоришних игара, припала је ”Малој Фриди” Градског казалишта ”Жар птица” из Загреба.

културе.рс • 16. мај 2024.

фото: Мара Братош

”Целовита, складна, изузетне ликовности, ненаметљиво емотивна и у свим својим сегментима одлична, представа „Мала Фрида“ одговара на теме прихватања себе и развоја индивидуалности. Топла, духовита, разиграна… Представа која не подилази циљној групи и промишљено бира средства, пример је квалитетног и темељног приступа уметничког рада за децу”, наводи се у образложењу жирија.

Такође, награда за глумачку бравуру припала је Аманди Пренкај за улогу Фриде у овој представи, док је специјална награда за идеју и концепт припала двојцу, Јелени Ковачић и Аници Томић:

”Обухватајући теме као што су вршњачко насиље, однос према другима и другачијима, разбијање стереотипа о родним улогама, важност подршке породице у одрастању једног аутентичног и крхког бића, ова представа враћа наду коју смо давно изгубили и уверава нас, бар на тренутак, да ће са светом ипак, бити све уреду”, истакао је жири.

фото: Михаел Ханчовски

Новосадске позоришне игре одржане су од 8. д 15. маја, а о представама је одлучивао жири у чијем су саставу ванредни порофесор доц. арт костимографкиња Зденка Лацина Питлик, председница жирија, глумица Марија Радованов и редитељка Соња Петровић.

Павел Штаурач награђен је за најбољу режију, за представу ” HIC SUNT DRACONES”, а како је жири навео, режија ове представе издваја се по ”својој аутентичности, прецизности и храбрости”, док је ансамблу ове представе припала и Награда за мајсторство анимације.

Специјална награда за разноврсни глумачки израз додељена је Љубомиру Желеву, који је играо у представи ”Хотел” Државног луткарског позоришта Стара Загора у Бугарској, а специјалном наградом за дизајн и технологију лутака награђена је Маријета Голомехова, за представу ”Ја Сизиф”, Луткарске лабораторије у Софији.

#награде #нови сад #новосадске позоришне игре #представа

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!