Завршница седмог Фестивала НЕО у четвртак и петак

Разновресним програмом у четвртак и петак, завршава се седмо издање фестивала НЕО.

културе.рс • 28. јун 2023.

фото: Photo by Kael Bloom on Unsplash

У четвртак, 29. јуна од 20 часова у Културној станици „Свилара” посетиоце очекује кореографска поема за оркестар Ла валсе Мориса Равела, која нас води кроз сликовит музички доживљај рођења, зрелости и деконструкције валцера, а у аранжману за клавир у изведби Шиори Кувахаре. 

Виртуозни клавирски диптих Интродукција и Аллегро Жан Мишела Дамаса, француског пијанисте, композитора и диригента, извешће Шиносуке Инугај, који нас одводи у неоимпресионистички музички језик инспирисан француским ауторима 20. века.

На репортоару су и дела Клода Дебисија, једног од најзначајнијих француских композитора, са његовим делимично завршеним циклусом соната који представљају омаж француским композиторима 18. века, у извођењу јапанских и наших солиста – Лауре Леваи Аксин (флаута), Иване Павловић (харфа), Јожефа Бисака (виола), Марка Милетића (виолончело), Јукико Уно (виолина) и Фумике Мори (виолина). 

фото: НЕО фестивал

фото: НЕО фестивал

У петак, 30. јуна од 20 часова у Културној станици „Свилара” на затварању Фестивала НЕО, публика ће упознати дела  Жан Марије Леклера, утемељитеља француске школе виолине, барокног композитора.  

Затим ће бити изведена дела Георга Филипа Телемана, који је спојем немачког, француског и италијанског стила постао један од најзначајнијих композитора Немачке, након чега ће бити изведен Моцартов Квартет који је изазвао контроверзе својом захтевношћу и префињеном композицијом.

За крај, звуци ромског фолклора у Равеловој композицији Тзигане и Фрица Крајзлера у делу Ла Гитана, Хајднов Цигански клавирски трио и Брамсов клавирски квартет.

#Јапан #класична музика #НЕО фестивал #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!