”Игорови дани” од 25. априла у Српском народном позоришту

Српско народно позориште већ трећу годину организује манифестацију „Игорови дани“ од 25. до 29. априла, посвећену рано преминулом уметнику Игору Вуку Торбици.

културе.рс • 8. април 2024.

фото: СНП

У четири дана, публика ће имати прилику да гледа: „Царство мрака“ Народног позоришта у Београду, „Бакхе“ Народног позоришта из Битоља, „Пројекција представе: Приче из бечке шуме“ Градског драмског казалишта Гавелла, као и представу „Дон Жуан“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. 

Такође, биће уприличен и разговор о стваралаштву Игора Вука Торбице који ће окупити његове пријатеље, сараднике, и поштоваоце његовог рада.

Оснивач манифестације, глумац Милован Филиповић каже да су „Игорови дани“ у претходне две године показали колико је његово стваралаштво вредно, да је поставило стандарде које није лако досегнути, и да одјеци, утисци јасно показују да су његове представе и даље вредносно најквалитетније у нашим театрима.

„Игорови дани су постали важан догађај који окупља људе из различитих делова региона, омогућавајући им да деле своје идеје, искуства и страст према уметности. Тражимо начине да одржимо и сачувамо наслеђе Игора Вука Торбице и његову уметност, док истовремено пружамо платформу за развој нових талената и сарадњу међу позориштима“, истакао је Филиповић и додао:

„Уједињујући уметнике и публику, у плану је да манифестација Игорови дани живи, можда да путује кроз градове региона, стварајући прилике за младе уметнике да остваре свој потенцијал и донесу свежу перспективу у позоришта“.

Редитељ Игор Вук Торбица оставио је неизбрисив траг на позоришним сценама широм региона. Својим представама је постављао стандарде не само у позоришној уметности, већ је градио снажне мостове међу људима, отварајући питања и дијалоге о суштинским темама које нас повезују, наводе организатори.

Све представе биће одржане на сцени „Пера Добриновић“, а улазнице можете купити онлајн, путем сајта Српског народног позоришта или одласком на благајну.

#игор вук торбица #игорови дани #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!