Изложба добитника награде „Ђорђе Табаковић“ – представљање стваралаштва Сибина и Милене Ђорђевић у ДаНС-у

Изложба из циклуса Награде за архитектуру "Ђорђе Табаковић" посвећена добитницима ове награде биће отворена у четвртак, 28. децембра, са почетком у 19 часова, у просторијама Друштва архитеката Новог Сада.

културе.рс • 26. децембар 2023.

фото: ДаНС

На изложби ће бити представљено стваралаштво брачног пара архитеката Сибина и Милене Ђорђевић, приказано кроз посебно припремљене принтове из књиге „У пару за друштво: Архитектура Сибина Ђорђевића и Милене Станковић Ђорђевић“, аутора Александра Бедеа. 

Сибин Ђорђевић (1926-2013) и Милена Станковић Ђорђевић (1924-2015) су пројектовали неке од најзначајнијих објеката у Новом Саду и околони у периоду од 1953-1963, да би се потом одселили у Штутгарт где су наставили са пројектантском праксом. 

Сибин је био добитник Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић“ 2000. године. 

„С обзиром на то да одлуком Већа Награде ово признање није додељено у 2023. години, искористили смо то као прилику за ретроспективни приказ ранијих добитника награда“, наводе из ДаНС-а.

Повод за овај избор је и десета годишњица смрти Сибина Ђорђевића. 

Такође, ово је прилика да се заједнички рад супружника Сибина и Милене коначно заједнички прикаже у контексту Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић“, јер је њихово архитектонско стваралаштво био нераздвојиво.

#Друштво архитеката Новог Сада #Ђорђе Табаковић #изложба #награда

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!