Изложба ”Душан Крстић: Архитектура” у МСУВ

Настављајући серију изложби посвећених архитектури друге половине 20. века у Војводини, Музеј савремене уметности Војводине организује ретроспективну изложбу архитекте Душана Крстића, као једног од водећих домаћих архитеката тога доба.

културе.рс • 13. мај 2024.

фото: МСУВ

Свечано отварање заказано је за петак, 17. мај, у 19 часова.

Поставку прати монографија посвећена његовим архитектонским делима, педагошком и историографском стваралаштву.

Изложба је уједно наставак сарадње МСУВ и Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду на проучавању богатог архитектонског модернистичког наслеђа где су у кустоски рад били укључени и студенти различитих година студија. 

Уз пратећу монографију о арх. Крстићу изложба је завршетак пројекта у коме је валоризована архитектонска и професорска каријера једног од значајних архитеката војвођанског регионалног модернизма друге половине протеклог столећа. 

Изложба се састоји од богате документације МСУВ коју је архитекта поклонио музеју, штампаних принтова, фотографија и макета које су израдили студенти архитектуре. 

Љубазношчу породице Душана Крстића премијерно ће бити зложени и Крстићеви оригинални цртежи што је заокружило приказ његовог богатог архитектонског и уметничког опуса. 

Током трајања изложбе биће организовани и различити пропратни садржаји, филмска пројекција документарног филма посвећеног Крстићевом животу и његовим делима као и радионице за студенте, децу и омладину различитих узраста.

Кустоси изложбе су Владимир Митровић (МСУВ) и Драгана Константиновић (ФТН), а биће отворена до 2. јуна.

#архитектура #душан крстић #изложба #мсув #музеј савремене уметности војводине #нови сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!