Изложба Маје Ердељанин „Драги дневниче“ у МСУВ

Изложба Маје Ердељанин под називом „Драги дневниче“, биће отворена у петак, 13. октобра, са почетком у 19 часова, у Музеју савремене уметности Војводине.

културе.рс • 10. октобар 2023.

фото: МСУВ

Циклус „Драги дневниче“ Маја Ердељанин је започела 2006. године и до данас броји преко 480 радова. 

Првих 418 радова, настали су до 2020. године, до када је сваки календарски датум у години добио барем по један рад – димензија 24 x 30 цм, симболично 24 сата x 30 дана у месецу. 

Остали радови су већих димензија. 

Основних 366 радова/дана подељени су у 12 полиптиха који представљају месеце у години. 

Сви радови садрже колажиран или штампан календарски датум и послагани су као у месечном календару, од првог до последњег дана у месецу. 

Око њих су постављени остали дани, већих или истих формата. 

Сваки полиптих / месец прати и одговарајућа легенда која садржи податке о светским и ауторкиним Данима свесности, који су послужили као полазиште циклусу „Драги дневниче“. 

Радови на платну или папиру, настајали су у континуитету протеклих 17 година, често од рециклираних слика са ауторкиних изложби осмишљених у другачијим концепцијама. 

Радови су накнадно досликавани према тематици коју би носио одређени дан и колажирани копијама страница књига, новинским чланцима, плаћеним рачунима, улазницама за музеје и биоскопе, флајерима, као симболима информација које је друштво само привремено унело у њен систем током тог дана. 

Паралелно са настанком овог циклуса, ауторка је писала и кратке приче инспирисане истом идејом, тако да је каталог изложбе уједно и збирка кратких прича сложених по месецима заједно са сликама. 

Са друге стране оно што је описано у слици, није у причи, и обрнуто. 

Слике и текстови нису илустрације једни другима већ су само повезани одређеном структуром и идејом. 

Тематски, приче се тек у назнакама дотичу наднаслова, али слике уопште не, подвлачи уметница.

Путовање, ликовно и књижевно, по простору и времену, личим догађајима и општим датумима, чини широки оквир „Драгог дневника“. 

Тематске целине, оквирно су свакодневница, путовања, дужа или краћа, страна и домаћа, омаж колегама сликарима итд. 

Изложба ће бити отворена до 5. новембра.

Пратећи програм

20. октобар, 13 часова: Вођење кроз изложбу / 21. и 29. октобар, 10 часова: Дечије радионице са уметницом / 27. октобар, 19 часова: Промоција каталога

#Драги дневниче #изложба #Маја Ердељанин #Музеј савремене уметности Војводине #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!