Изложба о Александру Тишми у Ликовном салону КЦНС

Mултимедијална изложба „Сећај се заувек: Александар Тишма“ ауторке Мирјане Фрау Гардиновачки, почиње у уторак, 16. јануара, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

културе.рс • 13. јануар 2024.

фото: Фондација Александар Тишма

„Сећај се заувек: Александар Тишма“ је мултимедијално-документарна изложба организована у оквиру манифестације „Ледена тишина“ поводом стогодишњице рођења Александра Тишме, једног од најзначајнијих писаца 20. и 21. века, са изузетном рецепцијом у светској књижевности. 

Јеврејство, коме је и сâм рођењем припадао са мајчине стране, и Холокауст, доминантне су теме у приповеткама и романима Александра Тишме. 

То су дела са којима је писац доживео свој књижевни врхунац и која су овенчана бројним наградама. 

Управо су дела која тематизују немиле догађаје са новосадских улица 1942, где се као доминантне јављају теме зла у „цивилизованом” човеку и свету – преведена на 22 светска језика, чиме је Тишма постао цењен и читан и ван српског и југословенског културног простора, и којима је Нови Сад, као град у ком је Тишма провео најдужи период свог живота, стекао славу мултикултуралног простора који је однеговао еминентног књижевника.

Изложба је прилагођена слепим и слабовидим особама. 

Свечано отварање је у 19 часова.

#Александар Тишма #изложба #КЦНС #Ликовни салон #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!