Изложба о Савки Суботић у Градској библиотеци

Изложба о Савки Суботић биће отворена у понедељак, 11. марта од 12 часова у Градској библиотеци, Дунавска 1.

културе.рс • 7. март 2024.

фото: Матица српска

Мултимедијална изложба под називом „Савка Суботић – мајка свог рода” биће приређена поводом 190 – годишњице рођења ове јединствене жене у српској историји, чије је име синоним за женску слободу и еманципацију, очување, унапређење и афирмацију женског материјалног наслеђа али и за националну слободу и веру у посвећени рад као предуслов напретка друштва и заједнице.

Савка Суботић била је жена „испред свог али и нашег времена”, захваљујући којој је свет упознао „српски стил” и ”српски салон” као уметнички израз врхунске естетике.

Баш тај стил, као и моћ женског наслеђа представљен рукотворинама, ткањем и ћилимарством открила је Савка Суботић током периода боравка у кући у Дунавској 1, месту где се данас налази централни објекат Градске библиотеке у Новом Саду.

„Приређеним програмом, који ће посетиоцима бити доступан безмало три месеца, одајемо почаст овој великој жени, снази њене идеје и заслугама којима је задужила свој народ”, истичу организатори.

Поменута изложба биће постављена на излозима Градске библиотеке, а садржај ће посетиоцима бити доступан у периоду од 11. марта до 1. јуна.

Мултимедијални садржај на позајмном одељењу као и презентације видео – материјала који ће посредством мултимедијалних садржаја представити живот и рад Савке Суботић уз пратећу изложбу рукотворина и српског веза насталог почетком 20. века, посетиоцима на позајмном одељењу у Дунавској 1 биће доступни од 11. до 15. марта током радног времена поменутог огранка.

Ауторке изложбе су Драгана Дробац Милошевић, Душанка Марковић и Мирјана Грдинић.

#Градска библиотека #изложба #Нови Сад #Савка Суботић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!