Изложба поводом Дана града у галерији Прометеј

Поводом Дана града, у четвртак, 1. фебруара у 19 часова, у галерији Прометеј биће свечано отворена изложба „Нови Сад и Петроварадин на мапама и графикама“ из приватне колекције Душана Јовановића.

културе.рс • 26. јануар 2024.

фото: Фејсбук

Посетиоци ће имати прилике да погледају око 25 старих мапа од којих су неке настале још у 17. веку. 

Биће ово први пут да је на једном месту изложен оволики број мапа на којима су Нови Сад и Петроварадин.

Др Душан Јовановић је пре три деценије, заинтригиран открићем једне старе мапе на тавану породичне куће, почео да сакупља мапе које обухватају територију данашњег Новог Сада и Петроварадина. 

У колекцији, која броји преко стотину старих мапа, насталих у временском раздобљу од 15. до почетка 20. века, налазе се разноврсни и драгоцени примерци, чији су аутори Меркатор, Минстер, Ортелијус, Марсиљи, Коронели и други картографи.

”Са сакупљањем мапа и старих графика Новог Сада сам почео пре више од 30 година, када сам на тавану нашао једну стару мапу Аустроугарске и то ме је понукао да кренем да скупљам. Скупљао сам по читавој Европи, највише у Будимпешти, Бечу и Прагу, Берлину, Португалији… Збирка има негде стотинак старих мапа и старих графика”, каже Душан Јовановић.,

Поред аутора, у п0орграму ће учествовати др Гордана Петковић и Зоран Колунџија.

Изложба ће бити отворена до краја фебруара, улаз је слободан.

#галерија #Душан Јовановић #изложба #историја #мапе #Нови Сад #Петроварадин #Прометеј

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!