Изложба поводом три деценије Кинотеке Републике Српске вечерас у Архиву Војводине

Свечано отварање изложбе „30 година Срна филма и Кинотеке Републике Српске” аутора Сњежана Лаловића, одржаће се вечерас, са почетком у 19 часова, у Архиву Војводине.

културе.рс • 23. новембар 2023.

фото: Архив Војводине

Изложбена поставка сачињена је од 30 филмских плаката за 30 филмова снимљених у продукцији Кинотеке Републике Српске (раније Срна филма) од 1992. до 2022. године

У оквиру пратећег програма изложбе одржаће се пројекција документарног филма „Јени, мало свјетло са запада”.

У питању је антиратни филм снимљен по дневнику холанђанке Јени Лигтенберг, апотекарке која је донела хуманитарну помоћ у лековима у ратну болницу Коран у Палама, дошавши да види зашто се у западним медијима тако лоше пише о Србима. 

Мимо ранијег плана, Јени је остала у Палама све до краја рата да помогне медицинском особљу.

У петак, 24. новембра у 13.00 часова биће одржана пројекција документарно-играног филма „Печат браће Љубавића”, који говори о Горажданској штампарији оформљеној 1519. године, првој штампарији у тадашњој земљи Босне и Хума, која је већ била под Отоманском окупацијом. 

Уједно, био је то почетак писане писмености код Срба у данашњој Босни и Херцеговини.

#Архив Војводине #годишњица #изложба #Кинотека Републике Српске #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!