Изложба “Ставови и форме 02” у Музеју савремене уметности Војводине

Изложба “Ставови и форме 02: Мишљење као форма уметности”, биће отворена у петак, 10. новембра са почетком у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине.

културе.рс • 9. новембар 2023.

фото: МСУВ

На отварању изложбе биће изведени перформанси Исидоре Бранковић “Видиш ли се између усана”, Данила Бурсаћа “Марсел, не могу више” и Матеје Марковића “Пењање у МСУВ”.

Узимајући за полазиште неке од теза чувене, историјске изложбе “Живиш у својој глави: Када ставови постану форме” (Live in Your Head – When Attitudes Become Form) Харалда Земана из 1969, изложба „Ставови и форме“ кустоски је пројекат ког су 2022. иницирали Небојша Миленковић и Мирослав Карић с амбицијом да одговоре на питање о томе јесу ли, и у којој мери, искуства нових уметничких пракси 1960-их и 1970-их присутна у схватању уметности аутора млађе генерације.

У кустоској селекцији Карића и Миленковића, уметници заступљени на другом издању „Ставова и форми“ су: Тијана Борбељ, Исидора Бранковић, Данило Бурсаћ, Дарија Драгојловић, Алекса Јовановић, Јана Јовашевић, Соња Лундин, Матеја Марковић, Мирјана Миловановић, Јелена Војводић и Вања Жунић.

Овогодишња поставка носи поднаслов „Мишљење као форма уметности“, и реферише на став Славка Матковића, оснивача суботичке неоавангардне групе Bosch+Bosch (1969 – 1976), по ком је мишљење уметности важније од самог стварања, односно непосредне реализације уметничког рада. 

Намера кустоса и ауторе изложбе је да она постане традиционална тако што би се наизменично одржавала у продукцији МСУ Београд односно МСУВ у Новом Саду. 

Следеће, треће издање, изложбе планира се за 2025. годину у МСУ Београд.

#изложба #Музеј савремене уметности Војводине #Нови Сад #Ставови и форме

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!