Изложба стваралаштва Рафаила Момчиловића Шишатовачког у Архиву Војводине

Друга изложба о стваралаштву Свeтог Рафаила Момчиловића Шишатовачког и Дероњског ауторке др Валентине Чизмар биће отворена у четвртак, 28. децембра, у 13 часова у Архиву Војводине.

културе.рс • 27. децембар 2023.

фото: Википедија

На изложби „Од монаха до сликара и иконописца: недоречена светлост у делима Рафаила Момчиловића” ће бити представљен део опуса из богатог стваралаштва Светог Рафаила (Георгија) Момчиловића, које обухвата иконе са иконостаса, целивајуће и славске иконе, детаље са иконостаса, живопис, портрете црквених великодостојника, слике на платну из различитих периода његовог живота и из различитих цркава и манастира у којима је током свог живота боравио као калуђерски ђак, искушених, сабрат, јеромонах и игуман.

„Светац и Великомученик Рафаило Момчиловић (1875—1941), монах, сликар и игуман, оставио нам је и завештао драгоцено благо и за будуће векове кроз своје слике портрета, пејзажа и мртве природе, иконописе иконостаса и бројних икона кроз које, наслућујући Тајну великог стваралаштва, осећамо снажну искру духовног смисла, протканог невидљивом Светлошћу Божијих знамења”, истиче др Валентина Чизмар.

Аутор фотографија је Драган Куруцић.

#Архив Војводине #изложба #Нови Сад #Рафаило Момчиловић #Шишатовац

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!