Изложба чланова УПИДИВ-а ”Форма 25” отворена у Галерији Академије уметности

Бијенална изложба чланова УПИДИВ-а ”Форма 25” отворена је у Галерији Академије уметности.

културе.рс • 21. новембар 2023.

културе.рс

Награда за животно дело, за остварен изузетан допринос у области примењене уметности и дизајна ове године додељена је Ани Попов, Рајку Р. Каришићу и Александру Педовићу.

Жири у саставу др Јелена Бањац, Музеј града Новог Сада, проф. доц. Никола Бербаков, Академија уметности Нови Сад, др Данило Вуксановић, Галерија Матице Српске и председница жирија, др Сања Којић Младенов, Музеј савремене уметности Војводине, доделио је ”Велику златну форму” Дуњи Брановачки за серију илустрација „Митологија”.

културе.рс

Златна форма припала је Даници Јевђовић за инсталацију „Деда каже”, Наташи Стојановић Бероња за кимоно из серије „Сусрет култура”, Лазару Кузманову за архитектонски објекат на Булевару ослобођења у Новом Саду и Недељку Марковићу за серију фотографија „Дендрони – синапсе”.

Похвалу ”Форма 25” добио је Велимиру Вукићевићу (УЛУПУДС) за порцеланску склуптуру „Облак”.

културе.рс

”За ових 70 година откако је дошло до прве иницијативе да се формира УПИДИВ, десило се много тога. Промениле су се државе, државна уређења, али УПИДИВ је опстао и трансформисао се”, истакао је, на отварању изложбе др Здравко Рајчетић.

Према његовим речима, када је основан, основна идеја била је та да УПИДИВ као снажна организација буде спона између привреде и уметника, што је и био све до оног тренутка када се закон променио, и када је ова организација изједначена са другим удружењима грађана.

културе.рс

”Морали смо да се прилагодимо новонасталој ситуацији, да променимо наше циљеве и задатке, али и свест. Та транзиција трајала је неких десетак година, и након свега, могу да закључим да је та трансформација успела, сачували смо УПИДИВ и окупили смо нове младе чланове”, додао је Рајчетић.

Године 1953, 16  уметника са подручја Војводине, позвано је у Београд на основачку скупштину УЛУПУДС-а.

културе.рс

Четири године касније, 1957, управо њих 16 – проф. Злата Марков-Барањи, Иван Болдижар, Ранко Павловић, Јосип Естер, проф. арх. ент. Предраг Степанић, Станислава Церај-Јатић, инг. арх. Михаљ Крижан, Павле Ружичка, проф. Мирослав Креичик, Етелка Тоболка, Проф. Миодраг Миша Недељковић, Јелена Вандровска, проф. инг. арх. Ђорђе Табаковић, Катинка Евингер-Ковачевић, Душан Нонин и проф. Драгослава Анделковић-Хакнер – у Новом Саду оснивају подружницу УЛУПУДС-а за Војводину.

културе.рс

Одлуком Савеза удружења ликовних уметника примењених уметности Југославије, 1964. године донета је одлука да се оснује УПИДИВ као независно удружење и пуноправни члан југословенског удружења.

”Можемо бити сигурни у то да ће млади, које видимо овде вечерас, преузети УПИДИВ и одвести га у светлију будућност, а да то не буде само реторички закључак, а доказ је ова поставка. Она је не само разноврсна, екплозија боја према речима Ненада С. Лазића, већ и екплозија форми”, закључио је Рајчетић.

#изложба #Нови Сад #УПИДИВ #Форма 25

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!