”Инспирисани Француском” у Галерији Матице српске: Нова изложба посвећена српско-француским везама

Нова изложбена година у Галерији Матице српске започеће свечаним отварањем изложбе „Инспирисани Француском“ у оквиру манифестације Месец франкофоније, у петак, 22. марта, од 19 часова.

културе.рс • 20. март 2024.

фото: ГМС

Ова изложба својим наративом доноси причу о испреплетености, везама, утицајима, узорима и пријатељству са француском културом и уметношћу.

Српска ликовна уметност 20. века нераскидиво је везана за Париску ликовну школу због чињенице да је главни град Француске у том периоду постао центар најнапреднијих уметничких покрета и место сусрета уметника из читавог света. 

Млади српски сликари маштали су и чезнули за Паризом, а један значајан број успео је и да оствари те снове и посети град светлости, борави и школује се у њему, па чак и излаже на престижним изложбама савремених сликара. 

Париз их је обликовао својим улицама, парковима и музејима и начином живота. 

Истовремено, формативно је утицао на њихове ликовне поетике кроз бројне уметничке покрете и идеје који су се смењивали на париској сцени током прве половине 20 века.

Најбројнију целину на изложби чине дела српских модерниста настала у међуратном периоду. 

Изложбом су обухваћена и дела из првих послератних година, која у новим друштвено-политичким околностима стварају носиоци међуратног модернизма, као и нове генерације које се напајају са истих креативних изворишта. 

Преко 60 представљених уметничких радова уметника попут Саве Шумановића, Богдана Шупута, Петра Добровића, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, Лазара Возаревића, Миће Поповића и скулпторских дела Ђорђа Јовановића, стоје као трајна сведочанства начина на који су ови „париски гости“ доживели престоницу уметности, као и начина на који су својим уметничким ангажманом допринели јачању српско-француских веза.

Изложбу прати истоимени српско-француски каталог ауторке Иване Растовић. 

Током трајања изложбе биће реализован богат пратећи програм у виду различитих предавања петком у 19 сати, кустоских вођења викендом у 13 и 17 сати, као и креативнихн радионица за децу и тинејџере суботом.

#Галерија Матице српске #изложба #Инспирисани Француском #Месец франкофоније #Нови Сад #Србија #Француска

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!