”Искуство пејзажа”: Радови Роберта Јанкуловског и Монике Мотевске у МСУВ

Изложба “Искуство пејзажа” уметника Роберта Јанкуловског и Монике Мотевске биће отворена у петак, 7. јуна, од 20 часова, у Музеју савремене уметности Војводине.

културе.рс • 4. јун 2024.

фото: МСУВ

Ова изложба стиже у МСУВ након успешне презентације у Павиљону Северне Македоније на 59. Бијеналу уметности у Венецији, и у сарадњи са Националном галеријом Републике Северне Македоније.

“Искуство пејзажа” је мултимедијални пројекат у чијем фокусу је истраживање археологије простора, слојевитости напуштених и запуштених предела унутар колективне културе сећања/меморије и оживљавање „присуства неприсутног“, те њиховог позиционирања у нови контекст. 

”Односи живота и смрти, лепог и ружног, здравог и отровног, чине основу критичког приступа тема којима су се аутори претходно бавили.”, наводи се у позиву.

Кустоскиње изложбе су др Ана Франговска, виша кустоскиња Националне галерије Републике Северне Македоније, и др Сања Којић Младенов, музејска саветница, из Музеја савремене уметности Војводине. 

Комесарска изложбе је др Дита Старова Керими, директорка Националне галерије Републике Северне Македоније.

Изложба ће бити отворена до 21. јула 2024. године.

#изложба #искуство пејзажа #моника мотевска #мсув #музеј савремен уметности војводине #нови сад #роберт јанкуловски

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!