Како је изгледала сарадња Васе Поморишца и атељеа Станишић? Сазнајте у ГМС

Пратећи програм изложбе Васе Поморишца наставља се у петак, 2. фебруара.

културе.рс • 29. јануар 2024.

фото: ГМС

Пионирски допринос српској уметности Васа Поморишац је дао у медију витража.

Усавршавање у области сликања на стаклу добио је у Лондону, али и захваљујући британској уметничкој сцени која му је отворила поглед ка декоративној уметности.

Његов први витраж са представом Светог Ђорђа, изложио је у Британском павиљону на великој Међународној изложби декоративних уметности у Паризу 1925. године. 

Исте године објављене су прве вести о њему у београдској периодици везане за представу Успења Богородице, коју је сликао за католичку цркву у родном Модошу. 

Тако се Поморишац афирмисао и као уметник витража, фреско сликарства и примењене уметности, о чему сведоче бројни изложени радови.

Истакнути критичар Михаило Петров говорећи управо о овом домену Поморишчевог стваралаштва, који спаја византијско и савремено, описао га је као уметника који представља „продужење прекинуте линије у нашој сликарској традицији”.

Специјално, поводом изложбе у Галерији Матице српске, изведен је витраж Алегорија ваздухопловства према првобитном нацрту за хол Аеро-клуба у Београду. 

Данас здање Аеро-клуба краси Поморишчев витраж са нешто другачијом представом. 

Изложени витраж изведен је у сарадњи са стручњацима из Атељеа „Станишић 1908“ из Сомбора, с чијим претходницима је и сам Поморишац радио на изради својих витража.

Наглашавајући вертикалност композиције, уметник супротставља небо и земљу. 

Пилот, као овоземаљско биће и Икар, митски јунак, симболички представљају човеку вечиту потребу за освајањем висина.

Предавање ће одржати Александра Станишић.

Догађај почиње у 19 часова.

#Васа Поморишац #витраж #Галерија Матице српске #изложба #Нови Сад #предавање атеље Станишић

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!