”Климтов свет од злата” – предавање у Галерији Матице српске

Предавање ”Климтов свет од злата”, у оквиру пратећег програма изложбе ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” у Галерији Матице српске, биће одржано у петак, 10. новембра, са почетком у 19 часова.

културе.рс • 8. новембар 2023.

фото: ГМС

Предавање ће одржати др Снежана Мишић, музејска саветница.

Густав Климт, један је од главних симбола бечке културе и уметности епохе fin de siècle (прелаз векова), кроз чије дело можемо пратити развој уметности од рингштрасеовског доба до почетака апстрактног сликарства. 

На предавању ће бити представљен Климтов развојни пут од сликара декоратера у духу историзма до водећег представника бечког модернизма, његова улога у оснивању бечке Сецесије и укључивању аустријске уметности у интернационалне уметничке токове, зашто га сматрају „сликарем женске филозофије”, како је дошао до „златне фазе” и створио фантастични свет слика једне епохе. 

Такође, биће речи о његовој дугогодишњој вези са Емили Флеге, о настанку слике ”Пољубац”, и како је од контроверзи стигао до глобалног успеха.

погледајте још

#Галерија Матице српске #Густав Климт #изложба #Нови Сад #Паја Јовановић #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!