”Козара 1942” – изложба у Архиву Војводине

Свечано отварање изложбе „Козара 1942” одржаће се у петак, 10. новембра, са почетком у 13 часова у Архиву Војводине.

културе.рс • 8. новембар 2023.

фото: Архив Војводине

Ову изложбу приређују Бојан Арбутина, кустос у Музеју жртава геноцида, Марин Љубичић Богуновић, виша кустоскиња Меморијалног музеја на Мраковици и Борис Радаковић, кустоса Меморијалног музеја на Мраковици

Аутор поставке је др ум. Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву Музеја жртава геноцида.

Поставку употпуњавају двојезични, српско-енглески, каталог изложбе и зборник изабраних сведочанстава и архивалија о козарачкој епопеји под насловом „Козара 1942. године: Одабрана сведочанства и документи”.

На изложби ће, поред осталог, по први пут од окончања Другог светског рата, бити представљени поједини експонати, као и аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја на Козари (тзв. сликописи НДХ).

О изложби ће говорити Бојан Арбутина, историчар кустос.

#Архив Војводине #изложба #Козара #Музеј жртава геноцида #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!