Концерт композиција за чембало Бохуслава Мартинуа у КС Свилара

Професор чембала на Факултету музичке уметности Милан Поповић представиће интегрални Опус за чембало Бохуслава Мартинуа.

културе.рс • 1. децембар 2023.

фото: културнестанице.рс

Његова дела извешће у суботу, 2. децембра, са почетком у 19 часова у КС Свилара, у сарадњи са Уметничког ансамбла МО Станислав Бинички под диригентском палицом Дијане Цветковић. 

Гости концерта су виолинисткиња Исидора Драмићанин Марјановић, флаутисткиња Ива Милошевић и пијанисткиња Јасна Туцовић.

Бохуслав Мартину је један од ретких композитора 20. века у чијем стваралаштву постоји значајан опус музике за чембало. 

Ово је од важности утолико више што је споменути композитор за овај инструмент писао солистичку, камерну и концертантну музику. 

Мартину је за чембало компоновао музику у два различита периода: половином 30-их година, и половином 50-их година 20. века. 

Његове композиције за чембало, биле су посвећена двема чембалисткињама оног времена, Марсел Де Ла Кур и Антоанети Фишер.

Опус за чембало Бохуслава Мартинуа жанровски је смештен у необарокне оквире, који су најприсутнији у камерној и концертантној музици, са тежњом према рапсодичности и импровизацијској естетици, који долазе до изражаја у делима за чембало соло. 

Његова музика асоцира на одраз барокне музике у кривом огледалу – она је полиритмично и полиметрично, моторична, орнаментисана тако да продукује неочекиване дисонанце, уз густ акордски слог. 

Опус за чембало Бохуслава Мартинуа је изразито самосвој, карактерно изражајан и духовит, али истовремено емотивно изузетно сензибилан и племенит.

#Бохуслав Мартину #концерт #КС Свилара #Милан Поповић #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!