Крај изложбе: Представљена монографија „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета”

Изложба ”Поморишац - Васа Поморишац”, којом је Галерија Матице српске заокружила обележавање значајног јубилеја, 175 година рада је завршена, а уочи њеног затварања, одржана је промоција монографије коју је приредила ауторка изложбе др Ана Ереш.

културе.рс • 3. март 2024.

фото: ГМС

”Схватили смо да је Поморишац комплексан уметник, невероватна уметничка личност, стално смо нешто ново откривали припремајући изложбу”, каже управница Галерије Тијана Палковљевић Бугарски.

Управо због тога је поред изложбе и каталога припремљена и монографија „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета”, свеобухватно издање које представља живот и стваралаштво Васе Поморишца.

”Покушала сам де се поставим, са овом историјском дистанцом, у ципеле Васе Поморишца и да прикажем и откријем фасцинантне хоризонте његовог животног искуства и специфичних животних и уметничких одлука, као и његовог опуса. Његов поглед је нешто што ме и даље фасцинира. Он је прецизан, јако добро познаје различите традиције, токове историје уметности, разуме сопствену савременост. Његов суптилан, елегантан,  детаљан и изузетно паметан сликарски поглед је нешто што се налази у основу сваког његовог дела”, рекла је ауторка др Ана Ереш.

”Изложба и монографија су поново откривање Васе Поморишца као веома крупне, драгоцене, стваралачке личности опуса српске уметности између два светска рата, о коме је ретко и мало писано, нарочито монографских студија”, истакла је проф. др Лидија Мереник.

Према њеним речима, од 1986. године до данас није изашла ниједна монографија о овом сликару, осим неколико научних радова, те да је Поморишац пре те године био само поглавље у општим прегледима и уџбеницима из Историје уметности.

фото: ГМС

”Захваљујући одмеравању према модернистичкој парадигми био је скрајнут као неко ко није модерниста у српском сликарству између два рата, већ је био искључиво идентитетски везан за групу Зограф, која није била примарна област његовог деловања”, додала је Мереник.

Проф др. Симона Чупић истакла је да термин ”топобиографија”, који подразумева писање о индивидуалном односу према времену и месту, односно међусобним условљеностима проживљеног искуства са специфичностима места у којим су се лична искуства одиграла, издваја ову монографију.

”То се у потпуности уклапа у истраживање које говори много више и детаљније о Васином путу него што је то била прича до сада. Поморишац путује на чудесне локације, чак и за данашње време, када је то далеко једноставније. Креће се на начин који је изнуђен различитим историјским приликама, личним могућностима. Видимо покрет који није ствар избора”, наглашава Чупић.

Она наглашава да књига Ане Ереш показује да то што Васа Поморишац дубоко уважава традицију не значи да је он традиционалиста, не значи да његова мисао, слика и животни пут, као и брзо, далеко кретање негује нешто што је супротно од идеја модерности.

Тијана Палковљевић Бугарски најавила је да ће изложба ”Поморишац – Васа Поморишац” гостовати од јуна у Музеју маргиналне уметности у Јагодини, и наредне године у Музеју савремене уметности у Београду.

Шта смо видели?

фото: Владимир Величковић

”Историчари уметности су често Васу Поморишца доживљавали као поборника традиционализма. Он је један од оснивача друштва уметника ”Зограф”, које је у јеку модерних идеја било заговорник „повратка“ средњевековној уметности, као нпр. проналажењу инспирације у фрескама насликаних у српским манастирима”, каже за Културе.рс кустоскиња изложбе Јелена Огњановић

Они су, како истиче, имали ”потпуно другачији однос према уметности у односу на уметнике који су се образовали у Паризу”. 

”Све то потиче из Поморишчевог образовања у Лондону, где је својевремено негован revivalism – однос према уметности који је желео да подстакне враћање ”правим” вредностима, ренесансној уметности. Поморишац је ухватио тај корак”, додаје Огњановић.

културе.рс

 Поред Паје Јовановића, Омера Мујаџића, Васа Поморишац спада у ред малог броја академских сликара у Југославији, њеном предратном и ратном периоду, по чијем су нацрту израђене новчанице.

културе.рс

Публика Галерије имала је прилику да чује лично од његовог сина, Гордана Поморишца, своја сећања у разговору са Данилом Вуксановићем и публиком.

”Ја морам да признам да сам га изузетно поштовао. Знао сам и батине да добијем, али у два маха их нисам добио и када сам их дебело заслужио. Он је гледао да буде максимално исправан и учио нас је неким правим стварима”, присећа се Гордан.

културе.рс

Управо је разноврсност Поморишчевог стваралаштва оно што можда оставља најјачи утисак при сусрету са његовим делима – од портрета, пејзажа, фрески, до скица за новчанице, илустрација, цртежа, овај сликар важи и за нашег првог школованог витражисту.

фото: ГМС

Колекција Галерије Матице српске богатија је за још једно дело. У питању је слика Васе Поморишца „Бановић Страхиња“ која своје место има у поставци актуелне изложбе, у великој сали „Сава Текелија“.

„Ова слика на најбољи начин говори о Поморишчевој посвећености српској прошлости на модеран начин, када је својом тананом линијом и сведеним колоритом стварао реалне и идеалне облике подједнако”, истакао је на представљању нове аквизиције помоћник управника Галерије др Данило Вуксановић.

#Васа Поморишац #Галерија Матице српске #изложба #монографија #Нови Сад

теме >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!