“Кругови Берлина 1936”: Промоција књиге Тамаре Малешев 

Промоција српског и енглеског издања књиге “Кругови Берлина 1936” Тамаре Малешев, одржаће се у четвртак, 6. јуна у 19 часова, на броду Цепелин, Кеј жртава рације бб.

културе.рс • 5. јун 2024.

фото: Bundesarchiv, Bild 146-1976-116-08A / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE , via Wikimedia Commons

О књизи ће говорити проф. спорта и програмски директор Асоцијације спортских ветерана Добривоје Антонић, атлетски тренер Ференц Камаси, издавач Бора Бабић домаћин Књижевног фестивала „Разговори о љубави према читању”Ђорђе Рандељ и ауторка.

Књига Тамаре Малешев расветљава судбину атлетичара Краљевине Југославије, који су на свечаном отварању 11. Летњих олимпијских игара у Берлину 1936. године одбили да поздраве вођу Трећег рајха Адолфа Хитлера нацистичким поздравом – дизањем десне руке. 

Ауторка је истражила и прикупила релевантне доказе о томе шта се дешавало на Олимпијади, али се бави и животима и судбинама југословенских олимпијаца, као што су Ване Ивановић, Јован Микић Спартак, др Вељко Наранчић, Милан Степишник, Алекса Ковачевић, Јаша Баков, Јелена Стојановић и осталих који су учествовали на Играма.

Тамара Малешев је олимпијка, била је чланица тзв. „беле екипе” репрезентације Савезне Републике Југославије на Олимпијади у Барселони 1992. године. 

Због санкција међународне заједнице, југословенски олимпијски тим није учествовао у свечаном дефилеу на отварању Игара.

Рођена је у Новом Саду 1967. године, била је члан југословенског националног атлетског тима, рекордер државе (СФРЈ) у чак три олимпијске дисциплине, шампион Медитерана и Балкана у скоку удаљ, четврта на Светском дворанском у троскоку, јуниорска рекордерка Европе у скоку увис…

Више од десет година води и уређује Фејсбук страницу под насловом „Атлетски савез Југославије”, на којој је објавила велики број спортских прича, видео-записа и других забелешки из историје атлетике са простора бивше Југославије.

Била је члан такозване „беле екипе” јер тадашња њена држава, Савезна република Југославија, није имала право такмичења на Олимпијским играма због међународних санкција. 

Данас живи и ради у Кливленду, држава Охајо, САД.

#адолф хитлер #берлин. нацизам #нови сад #олимпијске игре #промоција књиге #спорт #тамара малешев

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!