Кустоско вођење кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована и обилазак три монументалне грађевине чувеног архитекте у петак

Кустоско вођење кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована и обилазак три монументалне грађевине чувеног архитекте биће одржано у петак, 16. јуна у 19 часова.

културе.рс • 13. јун 2023.

фото: културе.рс

На овом догађају, у организацији Друштва архитеката Војводине и Галерије Матице српске, кустоскиња изложбе Ивана Јањић упознаће публику са предметима примењене уметности, сликама, скулптурама и цртежима који су били део приватног простора великог архитекте Драгише Брашована.

Публика ће имати прилику да завири у Брашованов лични простор у ком је стварао и који га је инспирисао за велике пројкете. 

Након вођења, у 19.30 часова, из приватног простора изложба ће ”изаћи” у јавни простор са Друштвом архитеката Војводине, чији ће стручњаци кроз шетњу, говорити о архитектонском опусу Драгише Брашована, али и о значају три објекта изграђена у Новом Саду по његовим пројектима који ће се обићи. 

Поред тога што су три објекта Драгише Брашована на Булевару Михајла Пупина просторни репери града, комплекс Бановине, Радничка комора и Главна пошта говоре и о фазама развоја стваралаштва архитекте од експресионизма преко међуратног модернизма до

послератног функционализма.

Током викенда, у 13 и 17 часова биће организована ауторска и кустоска вођења кроз изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована.

#Галерија Матице српске #Ивана Јањић #изложба #кустоско вођење #Поклон збирка Драгише Брашована

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!