„Ледена тишина“:  Низ догађаја у знак сећања на жртве Новосадске рације

Културни центар Новог Сада организује програм ”Ледена тишина”, у светлу сећања на Погром и жртве Новосадске рације 1942. године.

културе.рс • 20. јануар 2024.

фото: novosadskaracija.com

У понедељак, 22. јануара, на Успенском гробљу ће у подне бити организовано откривање спомен-плоче жртвама Погрома у Новом Саду.

У Српском народном позоришту ће у уторак, 23. јануара, са почетком у 20 часова, на сцени ”Јован Ђорђевић”, бити изведена представа  ученика и професора гимназије Лаза Костић ”Некрштени дани”.

Улаз је слободан

У клубу Трибина младих, у среду, 24. јануара, биће отворена документарна изложба „Када закон заћути: Заборављена сведочанства о  страдању адвоката током јануарског Погрома 1942. године“.

На отварању, које је заказано за 12 часова, говоре: градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић, директор Историјског архива Града Петар Ђурђев, др Небојша Кузмановић директор Архива Војводине

На истом месту ће, у 19 часова, др Ружа Перуновић, одржати јавни час књижевности: „Зло се не гуши ћутањем“.

Представа ”Употреба човека” биће изведена у Српском народном позоришту у четвртак, 25. јануара у 19 часова.

Трибина под називом „Када закон заћути: Заборављена сведочанства о страдању адвоката током јануарског Погрома 1942. године”, на којој ће говорити  Петар Ђурђев, др Небојша Кузмановић и Мишко Станишић одржаће се у петак, 26. јануара, са почетком у 12 часова.

Истог дана ће у Историјском архиву Града Новог Сада бити одржана промоција књиге ”Споменица Погрома у Бачкој 1941/42. године”, у 18 часова.

На промоцији говоре аутори књиге Протојереј Владан Симић,  Петар Ђурђев и Ђакон Мирослав Николић.

Дигитални омладински центар организује читалачки клуб, на којем ће бити речи о књизи ”Употреба човека” Александра Тишме.

Овај догађај, који је заказан за 19 часова, водиће Владимир Папић.

Ликовни салон КЦНС организује радионице за средњошколце – читање истините приче Терез Милер, у понедељак, 29.јануара, са почетком у 19 часова.

Радионице води др Гордана Тодорић.

Програм обележавања 82. годишњице Новосадке рације завршава се у Мошорину,  отварањемизложбе „Страдање свештеника током Шајкашко–Новосадске рације“, у уторак, 5. фебруара, са почетком у 18 часова.

#годишњица #Други светски рат #КЦНС #Нови Сад #Новосадска рација #Погром

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!