”Лондонско искуство и повратак реду”: Предавање Луке Вукићевића у ГМС

Пратећи програм изложбе ”Поморишац - Васа Поморишац” наставља се упетак, 26. јануара.

културе.рс • 23. јануар 2024.

фото: ГМС

Са почетком у 19 часова, мср Лука Вукићеић одржаће предавање под називом ”Лондонско искуство и повратак реду”.

Формално-стилски и тематско-садржински диверзитет уочава се у Поморишчевом сликарству још од његовог формативног периода. 

Две слике које сведоче о томе настале су за време студија уметности у Лондону у размаку од две године: ”Парисов суд” из 1923, као изразито (нео)класичарска, и ”Плач матере Божије” из 1921, као изразито (пост)експресионистичка слика. 

Те иконичне Поморишчеве слике су парадигма двеју дијаметрално супротстављених поетика и естетика, карактеристичних за лондонску средину двадесетих година ХХ века, а то су прерафаелитски традиционализам и модерно конструктивно сликарство које се постепено инкорпорирало у енглеску уметност. 

Оба правца су реалистичка, али се њихови реализми разликују: прерафаелизам је заснован на мимезису природе, а конструктивно сликарство на сликарским законима старих мајстора.

На предавању ће битиречи о сликама из лондонског периода Васе Поморишца ”Парисов суд”, ”Плач матере Божије”, ”Загрљени” и ”Искушење светог Антонија”, као и о утицају Џона Раскина на Поморишчево сликарство.

Током викенда, публику очекују кустоска вођења, у 13чаљсова кроз изложбу Васе Поморишца и у 17 часова кроз изложбу Паје Јовановића и Густава Климта.

#Васа Поморишац #Галерија Матице #изложба #Нови Сад #српске

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!