„Лутајући отисак”: Нова изложба у Поклон збирци Рајка Мамузића

Изложба графика под називом „Лутајући отисак” биће отворена у среду, 28. фебруара, у Поклон збирци Рајка Мамузића.

културе.рс • 26. фебруар 2024.

фото: ПЗРМ

Радован Јандрић, је током протеклих десет година, окупљао уметнике и презентовао радионице штампања графике по галеријама Србије.

Овогодишњом изложбом обележава се десетогодишњица „Лутајућег отиска” радовима репрезентативних уметника – графичара са данашње ликовне сцене Србије, професора са Академије уметности у Новом Саду и Београду, оснивача бијенала и ликовних колонија, уметника који живе и стварају у иностранству. Многи од аутора су добитници значајних признања и награда, са радовима публиковани у земљи и иностранству.

На изложби ће бити представљени радови широког опуса графичке уметности од класичних дрвореза, иновативних линореза на платну, литографија, колографија, акватинте, бакрописа и комбинованих техника, различитих формата, од малих до монументалних.

Теме ових графика варирају, од класичне представе природе до апстрактне и фигуративне савремене графике, од којих су неке уско повезане са панк и рок сценом.

Изложбу ће отворити Рената Колер и Владислав Шешлија, директор Поклон збирке Рајка Мамузића.

Изложба се може погледати до 13. априла 2024. године.

Свечано отварање заказано је за 19 часова.

#графика #изложба #музеј #Нови Сад #Поклон збирка Рајка Мамузића

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!