Мартовски књижевни клуб у Прометеју посвећен роману „Корнелије” Беате Балогове

Књижевни клуб у Галерији Прометеј одржаће се у петак, 29. марта од 19 часова, а овог пута биће речи о дебитантском роману Беате Балогове – Корнелије.

културе.рс • 14. март 2024.

фото: Прометеј

Учешће у књижевном клубу је бесплатно.

Беата Балогова, књижевница и новинарка, желела је да забележи и сачува приче своје породице, али и да их не задржи само у блиском окружењу, већ да буду препознате и међу ширжом публиком.

Највећи део прича одвија се у 20. веку: присутна су оба рата, описани су комунистички тоталитаризам и депортација мађарског становништва.

Ипак, ови догађаји су ту само да би подржали приказ породичне историје која је у средишту дела Корнелије.

Кључне жене у овој књизи су удовице које се нису преудале након смрти мужева.

Живеле су саме и бориле се, нису се жалиле, подизале су децу и унуке… Остале су да живе у свом селу, где су уживале изузетно поштовање.

Симбол ове породице је име Корнелија – морала је постојати по једна у свакој генерацији. Знале су да не могу пренети своје презиме, али су биле истрајне у намери да свој идентитет сачувају кроз ово име које би давале прворођеној ћерки, као симбол снаге и мудрости.

#књижевни клуб #Нови Сад #Прометеј

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!