Матица српска: Научни скуп о историји и култури српског народа у Банији

”Банија - српски народ, историја и култура” назив је научног скупа који ће бити одржан у четвртак, 2. новембра, у свечаној сали Матице српске.

културе.рс • 31. октобар 2023.

Photo by Stefan Kostić on Unsplash

Овај скуп организује Крајишки одбор Матице српске, а почетак догађаја заказан је за 10 часова, када ће поздравну реч упутити председник Матице српске проф. др Драган Станић и председник Крајишког одбора, проф. др Душан Иванић.

У оквиру четири сесије говориће мср Милена Кулић, проф. др Ирина Суботић, проф. др Славко Гордић, проф. др Јелена Марићевић Балаћ, Растко Лончар, Бранислав Зубовић, проф. др Душан Иванић, проф. др Растислав Стојсављевић, др Јелена Илић Мандић, Петар М. Демић, др Исидора Точанац Радовић, проф. др Владан Гавриловић, др Софија Божић, др Александар Лукић, др Небојша Стамболија, др Милан Мицић, др Александра Новаков, др Предраг Вајагић, мр Павле Орбовић, др Милан Гулић, др Нино Делић, Александар Деветак и Богдан Шекарић.

#Банија #Матица српска #научни скуп #Нови Сад #Србија

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!