Мај у Српском народном позоришту: ”Отело” на сцени први пут од 1973.

На репертоару Српског народног позоришта за предстојећи месец, између осталог је најављена премијера балета у два чина ”Отело”, те извођење представе ”Бертове кочије или Сибила”.

културе.рс • 29. април 2024.

фото: СНП

Балет СНП-а први пут ће поставити на сцену Отела, с обзиром на то да су либрето и избор музике другачији, иновирани у односу на Отела који је последњи пут извођен у СНП-у 1973, на музику Бориса Блахера, по либрету Ериха Ханка и у кореографији и режији др Хенрика Нојбауера.

Овог пута, гледаоци ће моћи да чују музику Лудвига ван Бетовена и Антониа Вивалдија, кореографију, режију, избор музике и либрето потписује Крунислав Симић, а кореографију Гордана Симић.

Премијера је заказана за 18. мај, на сцени ”Јован Ђорђевић, а наредна извођења ће бити 21. и 23. маја. 

Сатирична комедија ”Бертове кочије или Сибила” Велимира Лукића о залуђеном научнику Свену који оживљава лутке да би направио боље и пристојније друштво у којем је он власт, а оне његови поданици, у режији Ивана Церовића, биће изведена 13. маја, од 19.30 часова, на сцени ”Пера Добриновић”.

#мај #нови сад #репертоар #српско народно позориште

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!