Митски метод Васе Поморишца – предавање у ГМС

Предавање ”Митски метод Васе Поморишца” историчарке уметности др Ане Ереш, биће одржано у петак, 22. децембра, у Галерији Матице српске.

културе.рс • 19. децембар 2023.

фото: ГМС

На предавању ће бити речи о томе како је Поморишац комбинујући традиције митолошког и сакралног сликарства модерним језиком креирао симболички наратив којим је представљао историју. 

Васа Поморишац је у сликарству прерафаелита препознао и даље усавршавао митолошку компоненту у свом делу. 

Значај мита као надахнућа и идеје потребно је нагласити будући да је мит важна копча између српског и европског међуратног сликарства. 

Митолошку тематику Васа Поморишац је усвојио пре сусрета са прерафаелитима, још у модошком атељеу свог првог учитеља Стевана Алексића.

Током викенда одржаће се кустоска вођења кроз изложбу Васе Поморишца у 13 часова и изложбу Паја Јовановић и Густав Климт у 17 часова.

погледајте још

#Васа Поморишац #Галерија Матице српске #Нови Сад #предавање

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!