Музички перформанс „Зарђали оркестар“ у Фабрици

„Зарђали оркестар“, пројекат новосадског вајара и професора на Академији уметности у Новом Саду, Николе Мацуре, биће представљен у СКЦНС Фабрици, у петак, 15. децембра у 19 часова.

клултуре.рс • 9. децембар 2023.

фото: СКЦНС

У питању је музички перформанс који траје 40 минута и током кога ће публика моћи да чује како звучи музицирање на четири звучна објекта, која су настала редизајнирањем војних реквизита као што су пушке, шлемови, ручни ракетни бацачи… у објекте који производе звук.

На овим објектима свираће музичарке и музичари: Милица Свирац, Габи Бенак, Никола Мацура и Лав Ковач, као и гости изненађења. 

Они ће извести композиције Нинете Аврамовић, Љубомира Николића, уз организовану импровизацију и једну обраду.

Никола Мацура већ дуго се бави инсталацијом и ангажованом уметношћу, а ови предмети настали су као део пројекта „Из буке у звук“. 

У питању је плод дугог истраживања, које се бави деструкцијом и агресијом којима смо окружени. 

Кроз тај пројекат он редизајнира војне објекте у звучне објекте и тиме редизајнира и њихову симболику.

Као пратећи програм, у среду 13. децембра у СКЦНС Фабрици биће отворена изложба ових специфичних инструмената. 

Изложба ће бити отворена у 20 часова, а дан након тога, у четвртак, 14. децембра од 18 часова организован је и разговор о овом пројекту и уметничком подухвату у ком ће поред аутора „Зарђалог оркестра“ Николе Мацуре, учествовати и Бојана Динић  и  Милош  Миладинов.

Улаз на све догађаје је бесплатан.

#Зарађали оркестар #музички перформанс #Нови Сад #СКЦНС #Фабрика

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!