Научни скуп поводом 250-годишњце рођења Атанасија Стојковића у Матици српској

Научни скуп поводом 250-годишњце рођења Атанасија Стојковића ”Homo universalis”, биће одржан у петак, 17. новембра у Матици српској.

културе.рс • 16. новембар 2023.

фото: Википедија

На отварању скупа, које је заказано за 10 часова у свечаној сали, говориће председник Матице српске Драган Станић, директор Градске библиотеке ”Атанасије Стојковић” у Руми Дамир Васиљевић Тоскић, председница Општине Рума Александра Ћирић и секретар Одељења за књижевност и језик проф. др Исидора Бјелаковић.

Атанасије Стојковић, рођен у Руми 1773. године, био је српски писац и научник, руски академик, професор и ректор универзитета у Харкову.

Написао је прву књигу из физике на српском језику, први роман у новијој српској историји и превео је Нови завет на славеносербски.

#Атанасије Стојковић #годишњица #Матица српска #научни скуп #Нови Сад #Рума

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!