Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

Недеља шпанског језика у Србији биће одржана од 22. до 28. априла, у организацији амбасада Шпаније, Мексика, Аргентине, Института Сервантес, Филозофског факултета у Новом Саду, Филолошког факултета у Београду и крагујевачког ФИЛУМ-а.

културе.рс • 19. април 2024.

фото: Pixabay

Тим поводом ће у Новом Саду бити одржано више догађаја:

23. април: Обележавање Светског дана књиге и шпанског језика од 11 часова и пројекција аргентинског филма ”Девет краљица” од 13 часова на Филозофском факултету

24. април: Пројекција шпанског филма ”На ветрометини” од 15 часова на Филозофском факултету и вођење кроз изложбу ”Мексички кодекси, успомене и сазнања” у Музеју Војводине, са почетком у 17 часова, док у 18 сати почиње предавање ”Културе Мексика”, које ће одржати др Бојана Ковачевић Петровић, такође у Музеју Војводине;

25. април: У 11.30 часова биће уприличено свечано отварање изложбе ”Певајте, лепотице” – у питању је галерија шпанских списатељица од 19. до 21. века, на Филозофском факултету у Новом Саду. Након отварања изложбе, у подне почиње догађај под називом ”Амбасадорски форму: Шпански језик у 21. веку у Аргентини, Шпанији и Мексику”, док је за 14 сати заказана пројекција мексичког филма ”Када се деца врате”.

Истог дана ће у Музеју Војводине, од 18 часова, бити одржано предавање др Александра Бошковића ”Историја успомене: Кодекс Siuakoati”;

26. април: Поетски матине на Филозофском факултету почиње у подне;

27. април: Фламенско радионица одржаће се у просторијама месне заједнице ”Народни хероји”, од 11 часова, док је за 15 сати заказана преводилачка радионица на Филозофском факултету.

28. април: Последњег дана Недеље шпанског језика биће уприличена радионица за децу ”Господин кукуруз”, у оквиру изложбе ”Мексички кодекси, успомене и сазнања” у Музеју Вовјодине. Догађај почиње у 11 часова, а пријаве су обавезне путем мејла pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs.

#аргентина #мексико #недеља шпанског језика #нови сад #филозофски факултет #шпанија #шпански језик

студенти >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Париз је град који је срушио све табуе, а овако су га доживели наши уметници

21. мај 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Фестивал студентског филма “Размена” од 6. до 8. јуна

10:32

сећања >

Бранко Радичевић је написао неке од најлепших песама, али је његов живот био потпуна супротност

6. мај 2024.

имате вест?
пишите нам!