Нина Плавањац добитница награде Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст

Нина Плавањац, драмска списатељица из Београда, добитница је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2024. годину за остварење „Име у пепелу” приспело под шифром Божур.

културе.рс • 28. фебруар 2024.

фото: Стеријино позорје

Жири који је радио у саставу Јелена Кајго, драмска списатељица (председница), Небојша Лапчевић, књижевник и Ђорђе Косић, драмски писац, одлуку је донео једногласно.

Такође, Жири је у ужи избор уврстио још четири текста Месец дана у Лидлу Филипа Вујошевића, Под њим небо Данила Бракочевића, Валињано Николе Југовића, И затвор је за људе Милана Тодорова, и препоручује их за инсценацију.

Нина Плавањац рођена је у Београду 1998. године.

Након треће године Филолошке гимназије, са 17 година, уписује Факултет драмских уметности у Београду, катедра драматургије, на којој дипломира 2019. године.

Представе на којима је радила као ауторка и драматуршкиња селектоване су и награђене на више регионалних и међународних фестивала: Охридско лето, Јоаким Фест, Фестивал Петар Кочић, Фестивал Јоаким Вујић, Скопско лето, Интернационални фестивал монодраме Битољ, Фестивал камерног театра Ристо Шишков, Виминацијум фест, Которски фестивал позоришта за децу…

Сем драмских текстова, пише и сценарије – ауторка је сценарија за кратке игране филмове Поход на Мјесец и Кашика у режији Марка Џамбића, и Девојка и мачка, Желим само да ме нађу и На далеки пут у режији Лазара Вранића, као и позоришне и филмске критике и поезију.

Похађа мастер академске студије на Катедри позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности. Живи и ради у Београду.

#награда #Нина Плавањац #Нови Сад #Стеријино позорје

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

”Део нас”: Отварање изложбе студената графичког дизајна у Галерији ”Форма”

16. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!