Нова соба за препуштање уметности у Галерији Матице српске

У Галерији Матице српске пред крај године и почетак нове, отворена је нова Соба за препушање уметности, мултимедијални музејски простор са уметничким делима, употпуњен звучним и визуелним елементима, атмосфером, осветљењем и намештајем.

културе.рс / ГМС • 27. децембар 2023.

фото: ГМС

Тема нове Собе посвећена је менталном здрављу, благостању и емоцијама.

Нови циклус носи назив ”Почнимо љубав испочетка”, у којем ће сваког месеца током 2024. године тематизовати љубав у различитим облицима.

Од 26. децембра, и током јануара изложена је графика Анкице Опрешник ”Породица у граду” из 1956. године. 

Графиком Породица у граду 1956. године Анкица Опрешник изражава фини сензибилитет породичне љубави. 

О графици: 

На графици, оштрим линијама приказани су отац, мајка и дете. Отац и мајка одевени су у тиркизно-зелену одећу, док је фигура детета позиционирана ближе мајци. 

Поглед мушкарца уперен је ка женској фигури, те приказ читаве породице комуницира својеврсним интимизмом и суптилном атмосфером. 

У позадини се приказује град којим је породица окружена. 

На градском приказу истиче се дрво које се налази ближе породичној сцени, док са леве стране композиције, крајње неупадљиво налази се приказ крста што алудира на црквени објекат.

фото: ГМС

Иако крајње идилична сцена породице, графика ове уметнице одражава меланхолију и отуђеност. 

Уколико узмемо у обзир годину настанка графике, можемо приметити атипични мотив сакралног објекта у позадини. У складу са владајућом идеологијом датог времена, повезивање хомогене породице са црквом није свакодневна. 

Специфичност медија каква је графика отвара могућност интерпретирања самог дела. 

У послератној уметности започело је удаљавање од приказа устаљених нормативних образаца традиционалне културе.

Сваки приказ, у овом случају породица, није имао за циљ да пренесе неке од универзалних вредности какву је уметност имала у прошлости. 

Понесени личним искуством, уметници и уметнице користили су своје стваралаштво за пренос личног, интимног и доживљеног искуства. 

Породица у овом случају може бити то – уметнички доживљај своје породице, слика и прилика породице у датом времену и простору или пак модел ком је свака породица тежила и са којим се идентификовала.

Оно што видимо пред нама може представљати породицу какву имамо, какву смо имали и каквој тежимо. 

Можемо равнодушно посматрати статичне фигуре које представљају улоге родитеља или детета. 

Са друге стране, суптилност линије и ликовног језика може нам представљати стилизовану слику наше стварности. 

#Галерија Матице српске #Нови Сад #Соба за препуштање уметности

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Свечано отворена Спомен-збирка Павла Бељанског: ”Филантропија као врхунски чин патриотизма”

18. јун 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Изложбе студената завршне године Академије уметности 

18. јун 2024.

сећања >

„Реч реформа, у Србији беше само она реч којој значење нико није дубље осећао, а мало ко ју је и разумевао”: Стерија, писац и реформатор који је био испред свог времена

1. јун 2024.

имате вест?
пишите нам!