Нови Сад филм фестивал почиње премијером аргентинског филма „El Santo“ – улазнице у продаји

Интернационална премијера аргентинског филма ”Ел Санто”, чији је редитељ вишеструко награђивани Augustin Carbonere, отвара први интернационални Нови Сад филм фестивал 22. септембра, а пројекција ће бити одржана у Српском народном позоришту.

културе.рс • 12. септембар 2023.

фото: Нови Сад филм фестивал

El Santo је на престижном фестивалу BAFICI у Буенос Ајресу освојио чак пет награда, а од стране филмске критике окарактерисан је као храбри искорак у мору биоскопских остварења. 

Редитељ Augustin Carbonere и продуценткиња његовог филма, Eva Padro Alcazar, овом приликом ће и посетити Нови Сад као гости Нови Сад филм фестивала.

До 24. септембра у оквиру интернационалне такмичарске селекције публика ће имати прилику да погледа регионалне премијере филмова са различитих крајева света. 

Међу њима су и француски After Ентонија Лапие, премијерно приказан на овогодишњем Берлинале фестивалу, први литвански хорор Pensive Јонаса Труканаса, изузетно успешан на благајнама широм САД, јапански диптих Mitsuki, Sekai редитељке Марине Тсукаде, чији је један део премијерно приказан у Осаки, а други у Ротердаму, хрватски кандидат за Оскара и актуелни кандидат за ЕФА награду – филм Сигурно мјесто Јураја Леротића, као и српски биоскопски хит Индиго кристал, дебитантско остварење Луке Михаиловића. 

Целокупан програм налази се сајту Нови Сад филм фестивала.

Продаја улазница за Нови Сад филм фестивал је почела онлајн и на свим продајним местима Gigstix-а. 

Улазница кошта 600 динара и важи за све пројекције од 22. до 24. септембра.

Концерт Urbana&4 са гудачким саставом Camerata Нови Сад из техничких разлога је померен 24. септембар у 20.30 часова у Српском народном позоришту.

Такмичарска селекција обухвата и Best Pitch селекцију, за који је расписан конкурс, а која је  посвећена филмским пројектима у фази продукције или постпродукције, како би им била пружена адекватна подршка за финале реализације. 

На челу Best Pitch селекције, тачније, у улози председника жирија, биће холивудска звезда Џон Севиџ. 

Победничком филмском пројекту селекције Best Pitch биће уручена награда у износу од 1.000.000 динара.

Осим поменуте, Нови Сад филм фестивал доноси још две такмичарске селекције – регионалну селекцију студентског филма, где ће се за награду борити филмови из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Селекција Четвртак у школи представља националну селекцију средњошколског краткометражног филма а пројекције ће бити одржане у гимназији „Лаза Костић”. 

Ревијални програм почиње селекцијом А Сад Нови која је посвећена новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима чији су живот и рад везани за овај град.

 Отвориће је специјална филмска пројекција у биоскопу Arena Cineplex – 21. септембра, вишеструко међународно награђивани филм „Кристина“ редитеља Николе Спасића. 

Овим ће отпочети биоскопска дистрибуција овог филма. 

Улазнице за овај филм продаваће се на благајни биоскопа Arena Cineplex, за разлику од остаткафилмског програма за који се улазнице купују путем Gigstix -а. 

Поред ове селекције, публика ће уживати и у селекцијама као што су Еко филм,  филмски омаж Жану Лику Годару, затим у селекцији италијанских филмова, а ту је и незаобилазни дечји програм који доноси анимиране филмове за најмлађу публику фестивала.

Под слоганом Улети у платно, Новосађани и њихови гости ће у оквиру Нови Сад филм фестивала имати прилику да погледају више од 20 филмова, у више од осам селекција, и то у Српском народном позоришту, Културном центру Новог Сада, биоскопу Arena Cineplex, гимназији „Лаза Костић”, књижари Зенит и у Културној станици Свилара.

Прво издање интернационалног Нови Сад филм фестивала обухвата и разговоре након филмских пројекција, који ће бити одржани 23. и 24. септембра у Културном центру Новог Сада, па ће тако публика имати прилику да чује и о самом настанку филмова и о процесу рада ауторске екипе.

Музички програм фестивала доноси жанровски различите извођаче, те ће наступити ди-џеј Кристијан Молнар, група Vrooom, док ће фестивал бити затворен популарном журком Љубав, 24. септембра у клубу Трема. 

погледајте још

#Нови Сад #Нови Сад филм фестивал #Филмски фестивал

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Недеља шпанског језика у Новом Саду: Стручни скупови, радионице и предавања

13:15

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!