Обележено 176 година од оснивања Галерије Матице српске, захвалница и порталу Културе.рс

Свечаном седницом одржаном у петак, обележено је 176 година од оснивања Галерије Матице српске.

културе.рс • 23. октобар 2023.

фото: ГМС

Том приликом додељене су захвалнице овогодишњем Клубу пријатеља Галерије Матице српске.

Јубилеј, 175 година ГМС, започет је отварањем велике монографске изложбе ”Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности” на којој је представљено преко 100 уметничких дела великана националне уметности и првог стипендисте Матице српске.

Крајем 2022. године приређена је изложба ”Олга Кешељевић и Марк Барбеза. Једна сасвим (не)обична српско-француска веза” у Културном центру Србије у Паризу, а овдашња публика је могла да посети ову изложбу током прве половине ове године. 

У сарадњи са Спомен – збирком Павла Бељанског организована је изложба о стваралаштву Саве Шумановића у Паризу којом је обележено пола века од оснивања Културног центра Србије. 

Од пролећа до почетка јесени представљена је Поклон-збирка Драгише Брашована која је привукла велико интересовање јавности.

Почетком године у Чачку, у Галерији „Надежда Петровић” одржана је изложба ”Колекција као огледало. Модернизми на делима из Галерије Матице српске”.

На позив Културног центра у Грачаници током лета је одабрани део колекције представљен српском народом на Косову. 

Са изложбом ”Партизанка и Фрагонар. Збирка слика Јованке Броз”. ГМС је гостовала у Градском музеју у Сомбору и у Музеју Наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Претходна недеља била је у знаку изложбе ”Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја” коју ће публика моћи да посети до средине јануара 2024. године. 

Јубилеј је симболично заокружен изложбом последњег стипендисте Матице српске ”Поморишац – Васа Поморишац”.

Међу велике добротворе уписала се Олга Ковачев, поћерка архитекте Драгише Брашована чија јепоклон-збирка представљена ове године, док се међу добротворима налазе имена Марије и Андреја Шибанова, Уметничка ливница „Станишић“ из Ченеја, породица Гараловић, недавно преминули уметник Младен Маринков и Драгана Соларов. 

Колекција ГМС је расла захваљујући дародавцима Живку Симину, Сави Ђурђићу, Оливери и Зорану Сретеновић, Наталији Рибовић, Луки Кулићу, Данилу Вуксановићу, Зорици Стевановић и Душанки Божин. 

Пријатељи Галерије Матице српске за ову годину су: Уметничко-историјски музеј у Бечу, Галерија Белведере у Бечу, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у Чачку, Музеј примењене уметности у Београду, Музеј савремене уметности у Београду, Народна библиотека Србије, Српско народно позориште, Културни центар Србије у Паризу и други.

Захвалнице су уручене и медијима, за редовно извештавање о програмима Галерије, а су лист Дневник, Радио 021, Ringier – Blic, Color Press Group, Naxi planeta радио, новинарка Политике Милица Димитријевић, новинар Телевизије Дунав Себастијан Нађ и Теа Момчиловић, и главни и одговорни уредник портала Културе.рс Арсеније Мандић. 

#Галерија Матице српске #Дан Галерије #културе.рс #Нови Сад

вести >

најновије >

Нада Савковић

филолог

Питање језика је изузетно важно, јер је језик основно оруђе културе сваког народа: родно место нашег бића. Појмовни свет једног народа одражава се у језику. Када смо у свом језику, ми смо у свом завичају. Зато је важно утицати на свест о важности очувања матерњег језика као предуслова за очување аутентичности нације.

Владимир Бајић

”Градитељи Новог Сада”

”Морамо водити рачуна о томе да се у што већој мери подсећамо на то шта је некада било, шта су важни историјски догађаји, ко су наши преци и како су они живели. То је суштинско проучавање друштва из ког произилазе резултати који нам могу указати на то којим путем треба да идемо да бисмо били бољи људи и чланови нашег друштва”.

теме >

Дон Кихот: Роман овековечен балетом

27. март 2024.

мишљења >

најчитаније >

студенти >

Вече камерне музике

8. април 2024.

сећања >

За њега су говорили да је ”неморалан и саблажњив”, а запамћен је као један од најбољих сликара своје генерације

9. април 2024.

имате вест?
пишите нам!